субота, 30 вересня 2023 06:40

У Києві зібрався 300-тисячний мітинг проти міжнародного договору

У Києві зібрався 300-тисячний мітинг проти міжнародного договору
Українці виступили проти підписання нового союзного договору Фото: radiosvoboda.org

Мітинг за вихід України з СРСР і проти нового союзного договору відбувся 30 вересня 1990-го в Києві. У дійстві взяли участь майже 300 тис. українців.

Організатором виступив Народний рух України. Люди принесли з собою національні прапори, серед яких майоріли й червоно-чорні. Також тримали у руках провокативні для комуністичної влади плакати: "Ні фашистському союзу", "Україні не потрібні посередники", "Геть оновлене ярмо" тощо. Вимагали закрити Чорнобильську АЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Незалежності: як українці добивалися власної держави

Сама ідея союзного договору виникла ще 1989-го. Лідери СРСР пропонували проекти перетворення країни на конфедерацію з різними назвами - "співтовариство", "співдружність". Але українці та інші народи СРСР розуміли, що реального становища це не змінить.

Під час так званого Новоогарьовського процесу з'явилась ідея м'якої федерації - Союзу суверенних держав. Однак у результаті спроби перевороту ДКНС 19 серпня 1991-го утворення ССД зірвалося. Майже всі союзні республіки оголосили про повну незалежність.

Установчий з'їзд Народного руху України за перебудову завершився 10 вересня 1989-го у Києві. Виникла найбільша політична організація, яка відіграла визначальну роль у демонтажі комуністичної системи в Україні.

Рух згуртував людей різних переконань - як деяких комуністів, так і націоналістів. Усіх об'єднувала національна демократична ідея.

Зараз ви читаєте новину «У Києві зібрався 300-тисячний мітинг проти міжнародного договору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі