понеділок, 16 вересня 2019 13:44

У Києві відкрили вуз для русифікації українців

У Києві відкрили вуз для русифікації українців
Київський університет святого Володимира. Картина Тараса Шевченка

16 вересня 1834-го російський імператор Микола І видав Указ про заснування в Києві імператорського університету Святого Володимира.

Він став другим закладом вищої освіти на території підросійської України після Харківського Імператорського університету. Відкриттям університету російська влада хотіла русифікувати поляків та українців. Вони були вороже налаштовані до влади та співчували Польському повстанню 1830–1831-х.

28 серпня 1834-го київський університет прийняв перших 62 студента. Спочатку діяв лише філософський факультет із двома відділеннями — історико-філологічним і фізико-математичним. 1835-го відкрився юридичний факультет, 1841-го — медичний. Філософський згодом розділився на два самостійні факультети. Із такою структурою університет працював до 1917-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У київському інституті навчалися чотири роки

1939-го університет назвали на честь українського поета Тараса Шевченка. Зараз це Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Перша частина "Вечорів на хуторі біля Диканьки" письменника Миколи Гоголя вийшла друком 2 вересня 1831-го. До неї увійшли повісті про життя українців "Сорочинський ярмарок", "Вечір напередодні Івана Купала", "Травнева ніч, або Утоплена" та "Пропала грамота".

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили вуз для русифікації українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі