понеділок, 23 квітня 2012 15:30

У Києві відкрили пам'ятник борцю за приєднання Далекого Сходу до України
5

У Києві відкрили пам'ятник борцю за незалежність Зеленого Клину ­- українському громадському і політичному діячу, одному з організаторів українського національно-культурного й громадського життя на Далекому Сході - Юрію Глушку-"Мові".

Зокрема, як стало відомо Gazeta.ua, на столичному Лук'янівському цвинтарі за благодійної ініціативи "Героїка" було вшановано українського державного діяча Зеленого Клину Юрія Глушка. Отець Володимир з Української православної церкви Київського патріархату провів панахиду та освятив козацький хрест на могилі українського державника.

Священик наголосив, що присутні на урочистому заході є "зерном свободи та любові, котре посіяв Глушко і котре приносить свій плід". Кияни поклали до могили квіти та запалили лампади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Горлівці пам'ятник Стусу поставлять біля прохідної заводу

Крім того, представник благодійної ініціативи "Героїка" Олег Слабоспицький виступив з доповіддю про життя Юрія Глушка, який використовував у літературній творчості псевдонім "Мова".

У пам'ять про Глушка та його доньку Наталку, яка похована разом з батьком, звучали псалми кобзаря Сергія Нечипуренка, котрий виконав їх на старосвітській кобзі.

Юрій Косьмич Глушко (1882, Чернігівщина — 1942, Київ) — український громадський і політичний діяч, один з організаторів українського національно-культурного й громадського життя на Зеленому Клині. Псевдонім — Мова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі шукають місце для пам?ятника Шухевичу

Голова 3-го Українського Далекосхідного з'їзду, що відбувся у Хабаровську 7-12 квітня 1918 р. Цей з'їзд звернувся до українського уряду з проханням вимагати від уряду РРФСР визнання Зеленого Клину частиною України на підставі принципу самовизначення народу, який складав там переважну більшість населення.

Під його проводом навесні 1919 року у Владивостоці створюється 1-й Ново-Запорізький курінь вільного козацтва.

Зелений Клин (інша назва — Зелена Україна) — землі українських поселенців у південній частині Далекого Сходу, у нижній частині ріки Амур і над Тихим океаном; площа близько 1 млн км?.

За даними перепису 1926 року в Зеленому Клині мешкали 303 тисячі українців, або 24,5 % усього далекосхідного населення. В період існування СРСР українське населення регіону зазнало масової русифікації.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили пам'ятник борцю за приєднання Далекого Сходу до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі