пʼятниця, 18 листопада 2022 07:05

У Києві інтронізували патріарха, який 40 років прожив у США
19

1990 року Мстислава Скрипника обрали першим Патріархом відродженої УАПЦ
Фото: facebook.com/groups/historyofchurch
1990 року Мстислава Скрипника обрали першим Патріархом відродженої УАПЦ
1990 року Мстислава Скрипника обрали першим Патріархом відродженої УАПЦ
1990 року Мстислава Скрипника обрали першим Патріархом відродженої УАПЦ
1990 року Мстислава Скрипника обрали першим Патріархом відродженої УАПЦ

18 листопада 1990 року в Софійському соборі відбулась інтронізація першого Патріарха Української автокефальної православної церкви Мстислава Скрипника. Завершилося відродження УАПЦ.

"Його блаженству, митрополиту Мстиславу, першоієрарху Української автокефальної православної церкви, місцеблюстителю Київського престолу, з воління Святого Духа священний Помісний собор, що зібрався в прадавньому княжому святому соборі Святої Софії премудрости Божої, у столичному граді Києві, у складі первосвященних архипастирів, пастирів і мирян, постановив піднести прадавню і славну Митрополію Київську і всієї Руси-України, яка має сталу тисячолітню історію, до гідности Патріархії. Владико Мстиславе, перший Всеукраїнський святий собор Української автокефальної православної церкви вибрав тебе Патріархом Київським і всієї України", - зачитували у відповідній грамоті.

Завершили питанням: "Чи приймаєш ти це вибрання?". На що Мстислав Скрипник відповів: "Приймаю як поклик Божого проводу й не перечу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили ролик про помічника Петлюри, який став Патріархом

Мстислав народився в Полтаві 1898 року. У березні 1918-го став добровольцем до кінно-гайдамацького полку ім. Костя Гордієнка Окремої запорізької дивізії Армії УНР. У 1920-1921 роках був особистим ад'ютантом головного отамана УНР Симона Петлюри. У міжвоєнний період працював у кооперативних установах Галичини й Волині, був послом Польського сейму. У квітні 1942 року став священнослужителем, пізніше єпископом Переяславським Української православної церкви. Після Другої світової війни жив в еміграції, з 1950-го - у США. Очолював там Українську православну церкву.

Ставши Патріархом УАПЦ, створив у Києві свою канцелярію, жив у США. Відвідав Україну сім разів. Помер 1993 року в Канадському місті Ґрімсбі. Похований у крипті собору святого Андрія в Саут-Баунд-Бруку біля Нью-Йорка.

Всеукраїнський православний собор провели 5-6 червня 1990 року в Києві. На ньому проголосили про утворення Київського патріархату й завершили відродження Української автокефальної православної церкви. Патріархом обрали Мстислава (Скрипника).

Того дня собор відкрився Божественною літургією, яка відправлялася у Свято-Софійському соборі, завдяки старанням народного депутата Олеся Шевченка. На Собор з'їхалися 703 делегати з усієї України, з них сім єпископів, духовенство й миряни. Серед гостей були народні депутати України: Олесь Шевченко, Іван Драч, Іван Заєць, Сергій Головатий. Були іноземні гості, представники засобів масового інформування України та з-за кордону.

Собор заслухав доповідь архієпископа Іоана Боднарчука, у якій дали канонічне обґрунтування установлення Українського (Київського) патріархату. Ідею утворення Київського патріархату висловив священник Василь Романюк - майбутній Святіший Патріарх Київський і всієї України-Руси Володимир - ще 1972-го під час свого попереднього ув'язнення в листі до священника Мирона Сас-Жураківського. З доповідями виступили: єпископ Володимир (Романюк), Євген Сверстюк, Сергій Головатий, Іван Драч та інші.

Митрополит Мстислав на Собор не прибув, оскільки міністерство закордонних справ СРСР не дозволило йому в'їзду в країну як особливо небезпечному ворогу, "клерикалу-петлюрівцю". На Соборі також прийняли "Устав про управління УАПЦ".

Зараз ви читаєте новину «У Києві інтронізували патріарха, який 40 років прожив у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі