субота, 28 березня 2020 12:30

У Києві провели важливе засідання

У Києві провели важливе засідання
Землевласник Євген Чикаленко писав, що Грушевського називали "некоронованим королем України, який дасть всьому порядок і лад" Фото: galinfo.com.ua

Історик Михайло Грушевський провів своє перше засідання, як голова Центральної Ради 28 березня 1917-го. Відбулося у залі педагогічного музею - нині Київського міського будинку вчителя.

На ньому заступником голови обрали педагога Володимира Науменка, але той відмовився та склав повноваження. Запевняв, що не хоче займатися політикою. Тоді товаришами голови затвердили істориків Дмитра Антоновича та Дмитра Дорошенка.

Згодом представники УЦР вирішили підняти український прапор на будинкові міської думи та обговорили план маніфестації з національними вимогами на 1 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зібрався 100-тисячний мітинг

Тоді ж агітаційній комісії доручили за 2 доби підготувати проект Всеукраїнського з'їзду, делегати якого мали визнати Центральну Раду легітимним представницьким органом українського народу. Адже політики розуміли, що очікування поступок та визнання з боку Тимчасового уряду Росії не має жодних перспектив. З'їзд організували 19 квітня. Мав назву Всеукраїнський національний конгрес, що й перетворив ЦР на перший український революціний парламент.

Михайло Грушевський повернувся до Києва із заслання 26 березня 1917 року. Його обрали головою Української Центральної Ради. Жандарми арештували вченого ще 28 листопада 1914-го. Звинувачували у шпигунстві на користь Австро-Угорщини, що була суперником Російської імперії у Першій світовій війні.

Зараз ви читаєте новину «У Києві провели важливе засідання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі