середа, 03 червня 2020 09:25

У Канаді прийняли документ, що стосується Голодомору

У Канаді прийняли документ, що стосується Голодомору
Станом на 2020 рік 6 провінцій Канади визнали Голодомор геноцидом українського народу Фото: holodomor.ca

Депутати канадської провінції Квебек одностайно ухвалили законопроєкт про визнання Голодомору геноцидом українського народу 3 червня 2010 року. Це була шоста юрисдикція.

У документі йшлося, що голод був штучно створений радянським режимом Йосипа Сталіна, щоб знищити прагнення українського народу до побудови вільної і незалежної української держави. Депутати постановили, що провінція відзначатиме День пам'яті жертв Голодомору кожну четверту суботу листопада.

На державному рівні Канада визнала Голодомор геноцидом 2008 року. З того часу щорічно вшановує День пам'яті жертв. До 2019-го на провінційному рівні Голодомор визнали 5 з 13 канадських провінцій і територій - Онтаріо, Альберта, Манітоба, Саскачеван і Квебек. Нещодавно 6-ю стала Британська Колумбія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британській Колумбії Голодомор визнали геноцидом

У квітні 2010 року в ПАРЄ відбувалося ухвалення резолюції, присвяченої пам'яті жертв Голодомору. На засіданні президент України Віктор Янукович заявив, що Голодомор був трагедією не лише українців, а всіх народів СРСР, та фактично заперечував факт геноциду українців. До того, з офіційного сайту президента зник розділ, присвячений Голодомору. Така позиція керівництва держави не могла не загальмувати подальшого міжнародного визнання.

Зараз ви читаєте новину «У Канаді прийняли документ, що стосується Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі