пʼятниця, 23 жовтня 2020 12:01

У Європарламенті прийняли рішення по Голодомору

У Європарламенті прийняли рішення по Голодомору
Україна наполягала на визнанні Голодомору актом геноциду проти українського народу, втім, Європарламент визнав його злочином проти людяності Фото: wikimedia commons

Європарламент визнав Голодомор злочином проти людяності та висловив співчуття українському народу 23 жовтня 2008 року. Відповідну резолюцію ухвалили більшістю голосів на засіданні у Страсбурзі.

Документ також засуджував дії, спрямовані на масові знищення людей і порушення їхніх прав і свобод. Містив заклик до країн колишнього Радянського Союзу відкрити архіви щодо Голодомору 1932-33 років, для проведення досліджень.

Другий пункт містив пропозицію доручити президенту Європарламенту Гансу-Герту Петтерінгу переслати текст резолюції до Ради ЄС, Єврокомісії, уряду і парламенту України, генеральному секретарю ООН, генсеку ОБСЄ та генсеку Ради Європи.

У резолюції Європарламенту не було жодної прямої згадки і використання поняття "геноцид". Втім, рішення представницького органу ЄС назвали сприятливим для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2006 року українцям виділили землю під меморіал Голодомору у Вашингтоні

Ініціативу щодо створення мережі для нащадків жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні підготував Міжнародний координаційний комітет у справі Голодомору Світового конґресу українців (СКУ). Має на меті створення платформи для спілкування, підтримки та активності.

Кожній канадській громаді та організації пропонують активно залучати нащадків до вшанування пам'яті. Одночасно створювати базу даних про людей, зацікавлених в участі та отриманні додаткової інформації про Голодомор, а також про саму мережу.

Зараз ви читаєте новину «У Європарламенті прийняли рішення по Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі