середа, 26 квітня 2017 04:21

У четвертому реакторі Чорнобильської АЕС стались два вибухи

У четвертому реакторі Чорнобильської АЕС стались два вибухи
Від вибуху поплавилась сталева обшивка. Фото: Вікіпедія

Аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася 26 квітня 1986 року о 01:23:44 за київським часом.

З різницею у кілька секунд прогриміло два вибухи.

Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі. Це в 30-40 разів більше, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі в 1945 році.

5 квітня ввечері інженери проводили в 4 енергоблоці непідготовлений технічний експеримент. Під час нього потужність реактора була знижена на 7% від норми. Контрольні пристрої інженери вимкнули.

Реактор працював нестабільно і неконтрольовано.

На реакторі були не ядерні вибухи, а хімічними. Це сталося внаслідок перегріву реактора і накопичення великої кількості газів під час неконтрольованої реакції.

Вибухи знищили сталеву і свинцеву обшивку реактора. В повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів.

"26 апреля 1986 г. в 01 час. 25 мин. в помещении 4-го энергоблока Чернобыльской АЭС при подготовке его к плановому среднему ремонту произошел взрыв с последующим пожаром, который вскоре был ликвидирован. От взрыва обрушился шатер перекрытия реакторного и кровля машинного залов, воспламенилась также крыша 3-го энергоблока, в связи с чем последний был аварийно остановлен. К 06 часам того же дня пожар на крыше этого энергоблока также ликвидирован", - повідомив про аварію на Чорнобильській АЕС голова КДБ УРСР Степан Муха першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького. Це повідомлення не відображало всіх масштабів аварії.

Через три тижні реактор вдалось ізолювати за допомогою 4 тис т піску, бору, свинця і глини.

З території в радіусі 30 км від епіцентру аварії евакуювали більш ніж 100 тис людей.

Зусиллями ліквідаторів до кінця 1986 четвертий реактор накрили саркофагом.

Збудована в 1976 році, Чорнобильська АЕС, розташована за 100 кілометрів на північ від Києва. Вона мала чотири реактора, кожний з яких був здатен виробляти до тисячі мегават електроенергії.

Після аварії електростанція продовжувала виробляти електрику. Лише у 2000 році зупинили всі енергоблоки.

Зараз ви читаєте новину «У четвертому реакторі Чорнобильської АЕС стались два вибухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі