понеділок, 30 листопада 2015 17:51

У Британії знайшли перстень з Амуром

У Британії знайшли перстень з Амуром
Фото: K. Hinds/K. Hinds and Hampshire Cultural Trust

Біля англійського села Тенглі в Гемпширі археолог-аматор знайшов золотий пертень з різьбленим каменем, якому 1700 років. На камінь нанесене зображення бога Амура.

За висновком фахівців, перстень виготовили IV століття нашої ери, коли Британія ще була частиною Римської імперії. Камінь у перстні є різновидом онікса, у якому шар чорного кольору ховається під синім. Такі онікси називають терміном "ніколо". Структуру каменю вміло використовував античний різьбяр, зобразивши темну постать на синьому тлі. В оголеній крилатій фігурі юнака легко впізнати бога Амура. Однією рукою він спирається на колону, а в іншій тримає факел.

У Великобританії археологи-аматори можуть користуватися металошукачами для пошуку старожитностей, якщо вони мають дозвіл від власника земельної ділянки. Винятком є території, оголошені археологічними пам'ятками. Знахідки, що мають культурну цінність, необхідно надавати державі, і вона має право переважного придбання таких предметів. Людина, що виявила перстень, відповідно до закону звернулася в спеціальну службу Portable Antiquities Scheme, створену 1997 року.

Опис знахідки опублікований в журналі Britannia. Перстень придбала музейна служба Гемпшира, і найближчим часом він буде виставлений в музеї міста Андовер.

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли перстень з Амуром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі