пʼятниця, 14 лютого 2020 08:20

"Твій Валентин": звідки пішла традиція надсилати листівки

"Твій Валентин": звідки пішла традиція надсилати листівки
496 року римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. Фото: flickr.com

За наказом імператора Клавдія II 14 лютого 269-го відрубали голову римському священнику Валентину. Перед стратою залишив для коханої лист із підписом "Твій Валентин". Через двісті років Валентина проголосили святим.

Святий великомученик Валентин народився у третьому столітті нашої ери. У ті часи римський імператор Юлій Клавдій ІІ забороняв своїм воякам одружуватись, але молодий священник Валентин таємно вінчав закоханих. Його ув'язнили, але за ґратами він закохався у доньку тюремника Юлію. Дівчина була сліпа, але священник зцілив її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корону першого короля-християнина привезли із США

За день до страти священник написав дівчині прощального листа, де розповів про свої почуття, і підписав його "Твій Валентин". Прочитано його було вже після страти. Звідти й пішла традиція надсилати листівки-валентинки. Мученика стратили 14 лютого 269 року. А через двісті років Валентина проголосили святим. 496-го Римський Папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви разом з іншими святими, відомості про життя яких невірогідні.

Проте традиція дарувати цього дня валентинки й подарунки збереглася. Звичай обмінюватися цього дня листівками з любовними посланнями виник у XIV-XV століттях в Англії і Франції, а в ХІХ і ХХ століттях став надзвичайно популярним в США.

У Будапешт привезли із США 6 січня 1978 року національну святиню - корону Іштвана Святого, першого короля-християнина. 1945 року корону було вивезено до Австрії, з 1951 року перебувала у США на тимчасовому зберіганні.

Зараз ви читаєте новину «"Твій Валентин": звідки пішла традиція надсилати листівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі