четвер, 27 серпня 2020 14:28

Тримав черепаху, морських свинок, жаб і кроликів - 10 цікавих фактів про Івана Франка

Тримав черепаху, морських свинок, жаб і кроликів - 10 цікавих фактів про Івана Франка
164 роки тому народився український письменник і політичний діяч Іван Франко. Фото: ukrlit.net

Український письменник, поет, громадський і політичний діяч Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі на Львівщині. Протягом 40 років через день створював новий твір.

Пропонуємо добірку фактів із його життя.

Під час навчання в Дрогобицькій гімназії жив у далекої родички Кошицької на околиці міста. Батьки просили називати її цьоцею. Часто спав у трунах, які виготовляли у столярній майстерні, що належала жінці.

Письменника арештовували тричі. Після другого арешту 1880 року ледь не помер із голоду. Щоб викрутитися, за тиждень написав повість "На дні" й на останні гроші надіслав її до Львова. Потім 3 доби жив на дрібні монети, знайдені на березі річки Прут. Від голоду поета врятував старий служитель готелю.

Улюбленою стравою Івана Франка були присмажені гриби з молодою картоплею. Їх ходив збирати в ліс сам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На мапи Google нанесли місця, де побував Іван Франко

Ініціював, щоб у Галичині населення називало себе українцями, а не русинами, як себе традиційно звали корінні галичани.

Знав 14 мов. Писав не лише українською, а й польською, німецькою, чеською мовами. Переклав українською біблійну "Книгу Буття". Переклад і нині залишається найточнішим.

Тримав у своєму львівському будинку черепаху, морських свинок, жаб, кроликів. Найбільше любив собак, яких мав декілька. Підбирав з вулиці поранених і лікував. Містяни скаржилися, що вночі гавкають і не дають спати. Кидали у Франка камінням, спалювали перед вікнами його опудало. Через паркан жив Михайло Грушевський, який подавав на Франка позови до суду.

1886 року одружився з Ольгою Хоружинською з Харківщини, ледь не запізнився на весілля. Разом виховували 4 дітей, утім подружнє життя не було щасливим. Родина потерпала від злиднів і ворожого ставлення львів'ян та друзів Франка до Ольги, які називали її схизматичкою, москалькою, Франчихою. Жінка захворіла на туберкульоз і отримала психічний розлад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Самійленко розважав гостей на весіллі Івана Франка грою на бубні

Захоплювався соціалістичними ідеями. Читав твори Карла Маркса і Фрідріха Енгельса, листувався з Михайлом Драгомановим. 1890 року разом із Михайлом Павликом заснував першу українську політичну партію соціалістичного спрямування - Русько-Українську Радикальну Партію. Втім, наприкінці життя відмовився від поглядів і назвав соціалістичну державу тюрмою.

Мав параліч правої руки,з яким прожив останні 7 років життя. Писав лівою рукою чи надиктовував твори помічникам.

Став єдиним українським поетом, номінованим на Нобелівську премію з літератури.

У Києві з'явиться Віртуальний музей Івана Франка.

Проєкт, який реалізовуватиме Міжнародний фонд Франка, переміг у програмі Українського культурного фонду "Створюємо інноваційний культурний продукт". Має на меті в інтерактивній формі, з використанням технологій віртуальної та доповненої реальності, популяризувати постать Каменяра та його родину як в Україні, так і за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Тримав черепаху, морських свинок, жаб і кроликів - 10 цікавих фактів про Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі