середа, 15 листопада 2017 04:20

Траур по Леоніду Брежнєву тривав три дні

Траур по Леоніду Брежнєву тривав три дні
Труна з тілом Леоніда Брежнєва. Фото: Вікіпедія

15 листопада 1982 року біля Кремлівської стіни на Червоній площі у Москві поховали 76-річного Леоніда Брежнєва. Він 18 років займав пост генерального секретаря ЦК КПСС. Помер вождь від зупинки серця на державній дачі "Заріччя-6" вранці 9 листопада.

Про його смерть народу повідомили наступного дня. Перед тим по телевізору показували балет. З 12 по 15 листопада в країні оголошено жалобу. Заборонили святкові заходи, закрили школи, дитячі сади, більшість підприємств і заводів. Смерть Брежнєва для радянських громадян не стала несподіванкою. За останні шість років у нього було кілька інфарктів та інсультів, в 1976 році пережив клінічну смерть. Формально Леонід Брежнєв керував державою до моменту своєї смерті, але фактично був маріонеткою партійних соратників. На похорони радянського лідера приїхали 32 глави світових держав, 15 глав урядів, 14 міністрів закордонних справ і чотири князі. Особисто прибули лідери Куби та Індії Фідель Кастро та Індіра Ганді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Любий Леонід Ілліч" - 50 років тому до влади прийшов Леонід Брєжнєв

В Колонному залі Будинку Союзів три дні прощалися з покійним усі охочі. В день похорону труну поставили на артилерійський лафет, за яким йшли 104 військових вищих чинів - несли коробочки з брежнєвськими нагородами – їх було більше 200. О 12:45 тіло Брежнєва опустили в могилу біля Кремлівської стіни під гарматні залпи в 37 містах країни. По телевізору йшла пряма трансляція похорону. Усі глядачі і присутні на церемонії почули глухий удар – труна з тілом генсека впала в могилу. Пізніше, представники партії це спростували – мовляв, це був звук залпів. Але радянські люди трактували цей знак як початок кінця Радянського союзу.

Леонід Ілліч народився 19 грудня 1906 року в селі Каменське Катеринославської губернії (зараз це місто Кам'янське Дніпропетровської області). Закінчив Курський меліоративний технікум та Дніпродзержинський металургійний інститут. Працював інженером металургійного заводу, очолював технікум. 22-річним одружився з на рік молодшою медсестрею Вікторією Денисовою. У подружжя народився син та донька. У 33 роки Брежнєва обрали секретарем Дніпропетровського обкому Компартії України. Під час Другої світової війни керував політичним відділом 18-ї армії. 1964 року після усунення від влади Микити Хрущова обраний першим секретарем ЦК КПРС. Через два роки став генеральним секретарем партії. Епоху правління Брежнєва у народі називали "застоєм" – через відсутність позитивних чи негативних змін десятиліттями. Генсек, окрім полювання, любив автомобілі. Його колекція нараховувала більше 300 моделей - у нього були "Каділлаки", "Роллс-ройси", "Мерседеси" останніх моделей.

Зараз ви читаєте новину «Траур по Леоніду Брежнєву тривав три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі