вівторок, 17 вересня 2019 14:34

Тисячі людей вимагали легалізувати церкву
11

У Львові вимагали легалізувати УГКЦ
Фото: Faceboook
У Львові вимагали легалізувати УГКЦ
У Львові вимагали легалізувати УГКЦ
У Львові вимагали легалізувати УГКЦ
У Львові вимагали легалізувати УГКЦ

17 вересня 1989-го у Львові пройшла маніфестація за легалізацію УГКЦ.

Вона пройшла після недільної літургії на площі біля обкому компартії. 38 священиків невизнаної владою катакомбної греко-католицької церкви пішли до собору св. Юра. У маніфестації брали участь від 200 до 300 тис. осіб.

"Питання легалізації УГКЦ вирішено фактично, залишилось його оформити тільки юридично", - коментувало "Радіо Свобода".

Того ж вечора з нагоди 50-річчя окупації Західної України СРСР львів'яни запалили у вікнах жалобні свічки на вшанування пам'яті загиблих від комуністичних репресій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські історики хочуть вести пошукові роботи в Україні

"Масштабність акції за її впливом на суспільні процеси була такою потужною, що у Львові лише за жовтень із компартії вийшли 31 тисяча членів, а Щербицький зрікся влади", – писав один із її організаторів Іван Гель.

Довкола Львова стягнули війська і танки. Рішуча позиція тодішнього міського голови Богдана Котика та рішення депутатів міської ради не допустили їхнього введення до міста.

СРСР напав на Польщу без оголошення війни 17 вересня 1939-го. Виступив як союзник III Рейху та порушив низку міжнародних угод. Радянські війська зайняли західноукраїнські та західнобілоруські землі.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі людей вимагали легалізувати церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі