середа, 15 липня 2020 08:20

Тевтонський орден вщент розгромили союзні війська

Тевтонський орден вщент розгромили союзні війська
Битва тривала 3 години, а переслідування розгромленого війська тевтонців тривали до пізнього вечора. Картина Яна Матейко "Грюнвальдська битва", 1878 рік

Поблизу сіл Грюнвальд та Танненберг, зараз це територія Польщі, 15 липня 1410-го відбулася Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об'єднаною польсько-литовсько-українською армією. Литва хотіла повернути захоплені Жемайтійські землі.

Через намагання литовців повернути Жемайтійські землі, які були захоплені Тевтонським орденом, у 1409 році розпочалася "Велика війна". Основні військові дії проходили на території сучасної Польщі.

Тевтонське військо налічувало близько 27 тис. воїнів, польське короля Ягайла - 18 тис. військових. Військо литовського князя Вітовта складалося з 11-12 тис. воїнів. До нього також увійшли полки з Поділля, Києва, Стародуба, Луцька, Володимира та інших міст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крилаті гусари нагнали жаху на московське військо

Супротивники зустрілись біля озера Лубень. Військо ордену відійшло на рівнину, щоб зайняти вигіднішу позицію на узліссі, де було встановлено артилерію. Існує також легенда про два меча. Ця легенда говорить, що у тевтонців був звичай пропонувати противнику скласти зброю, надіславши йому два перехрещені мечі. Цього разу вони поступили так само. Владислав Ягайло не зрозумів послання і вирушив у бій. Битва тривала 3 год. Перемогу здобула союзна армія, розгромлених тевтонців переслідували до вечора.

Перемога союзницьких військ у Грюнвальдський битві підірвала військову могутність Тевтонського ордену і припинила експансію його лицарів на схід.

Битва між військами Речі Посполитої та Московського царства і Швеції відбулася 4 липня 1610-го біля села Клушино на Смоленщині.

Зараз ви читаєте новину «Тевтонський орден вщент розгромили союзні війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі