Ексклюзиви
субота, 27 жовтня 2018 12:58

Так знищували українську інтелігенцію

Так знищували українську інтелігенцію
Сьогодні річниця початку знищення українців у Сандармосі. Фото: komr.gov.ua

81 рік тому в урочищі Сандармох Медвеж'єгорського району в Карелії, РФ комуністи почали знищувати українську інтелігенцію.

27 жовтня 1937-го розпочався перший Соловецький етап. У його складі було 1116 ув'язнених. Серед них 170 видатних українців - драматург Лесь Курбас, літератори Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Григорій Епік, Микола Зеров та інші. Вони увійшли в історію, як "Розстріляне відродження".


Українців розстріляли 3 листопада. У списках їх назвали "українськими буржуазними націоналістами". Також розстрілювали представників православного та католицького духовенства, кавказьких громадських діячів, вчених та юристів.

Відповідальним за виконання вироків був капітан НКВС Михайло Матвєєв. Йому допомагали конвоїри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали історика, який відкрив імена жертв і катів Сандармоху

Із ув'язнених лише п'ятьох не розстріляли. Один помер, чотирьох етапували в інше місце.

Органи МДБ, КДБ СРСР та ФСБ РФ приховували місце розстрілів. Його виявила експедиція правозахисної групи "Меморіал" у 1997 році.

2004 року товариство української культури "Калина" встановило в урочищі гранітний козацький хрест "Убієнним синам України". Авторами проекту стали скульптори Микола Малишко та Назар Білик.

5 серпня 1937 року вважають початком Великого терору, під час якого в 1937-1939 роках в СРСР заарештували понад 1,7 млн людей. Більш як 700 тисяч із них були страчені. Саме з того часу почали працювати "трійки" - позасудові органи, які засуджували до розстрілу і вислання. Під репресії потрапили "куркулі", "кримінальники", "контрреволюціонери" різних відтінків, "повстанці", "церковники", "шпигуни", "троцькісти", "диверсанти", "шкідники", "буржуазні націоналісти" – тобто й українська інтеліґенція, яка, за визначенням Сталіна, "не заслуговувала довіри".

Зараз ви читаєте новину «Так знищували українську інтелігенцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути