неділя, 24 липня 2022 08:05

Святополк убив рідних братів

Святополк убив рідних братів
1071-го Гліба та Бориса було канонізовано руською церквою. Вони стали одними з перших руських святих. Фото: http://news.church.ua

У боротьбі за престол Володимира Великого 24 липня 1015-го Святополк Володимирович на річці Альті вбив свого рідного брата Бориса Володимировича.

У Володимира Великого було 13 синів і 10 дочок від шести дружин. Після смерті не лишив наступника. Двоє синів Борис і Гліб були дітьми від церковного шлюбу. 1013-го батько поставив Гліба князем муромським. Князь Святополк був одружений з донькою польського князя Болеслава І Хороброго. Під час походу на польського війська на Русь у 1013 р. Святополк підтримав свого тестя.

Через це Володимир усунув його з княжого престолу в Турові. Навіть посадив на деякий час до в'язниці у Вишгороді біля Києва. Коли батько помер, той вирішив загарбати престол і позбавитися конкурентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князі розбили половців на Дніпрі

1015-го Святополк викликав Гліба до Києва, начебто до хворого батька. 24 липня на річці Альті він вбив Бориса, а 5 вересня - Гліба, якого перехопили посланці Святополка на річці Смядині під Смоленськом. Крім Бориса і Гліба від рук Святополка загинув ще один брат – Святослав. Його з сімома синами зарубали, коли він ховався в Карпатах.

Згодом проти Святополка виступив брат Ярослав, який пізніше отримав прізвисько Мудрий. Літописи не вказують точного місця смерті Окаянного. Після свого утвердження на Київському престолі Ярослав розшукав останки святих братів і похоронив їх у спеціально збудованому храмі. 1071-го Гліба та Бориса було канонізовано руською церквою. Вони стали одними з перших руських святих.

Київський князь Святослав Хоробрий 3 липня 964-го переміг військо Хозарського каганату. Єдиний син київського князя Ігоря і княгині Ольги народився близько 938-го.

Після загибелі батька проводив активну зовнішню політику, розширив територію Руської держави. Підкорив волзьких булгар, аланів, радимичів, в'ятичів. Мав прізвисько — Хоробрий. Єдине джерело, яке говорить про похід саме Святослава на хозарів — "Повість врем'яних літ", в якій літописець датує його 965 роком.

Зараз ви читаєте новину «Святополк убив рідних братів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі