неділя, 16 червня 2019 08:20

Святий Престол підтримав самостійну Україну

Святий Престол  підтримав самостійну Україну
Бенедикт XV. Фото: Gazeta.ua

Святий Престол в особі Папи Римського Бенедикта XV визнав незалежність УНР. Листа голові Директорії Симону Петлюрі надіслав державний секретар Ватикану П'єтро Гаспаррі 16 червня 1919 року.

Українсько-ватиканські відносини мають давню історію, починаючи з проголошенням 22 січня 1918 р. Української Народної Республіки. 16 березня 1919 року Уряд УНР призначив графа Михайла Тишкевича керівником дипломатичної місії при Святому Престолі, який у 1919 році представляв українську місію на мирній конференції в Парижі. Завдяки його зусиллям Папа Бенедикт XV заявив про підтримку Святим Престолом самостійної України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симона Петлюру вбили за зв'язки з поляками

"Апостольський престол, визнаючи благородний характер української нації, піднесе молитви за її процвітання, не сумніваючись, що право на самовизначення, яке вже признане за іншими народами Російської імперії, буде також визнане і для України" - 16 червня 1919 року Папа Римський Бенедикт XV(1854-1922) заявляє про підтримку самостійності УНР у листі голові Директорії Симону Петлюрі (1879-1926).

З переходом Уряду УНР у вигнання в листопаді 1920 року, перестало існувати і його представництво при Ватикані.

У 1924-1926 роках більшість керівництва Української Народної Республіки жили у країнах Європи. Радянські чекісти проникали в їх оточення і вони досить легко перехоплювали найпотаємнішу кореспонденцію. В їхньому розпорядженні опинилися десятки листів Голови УНР Симона Петлюри та прем'єр-міністра Андрія Лівицького. Їх оприлюднив архів зовнішньої розвідки. З документів стає відома причина вбивства політика - зв'язки із лідером Польщі Юзефом Пілсудським.

Зараз ви читаєте новину «Святий Престол підтримав самостійну Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі