пʼятниця, 31 серпня 2018 08:20

Суховантаж не розминувся із пасажирським судном в порту

Суховантаж не розминувся із пасажирським судном в порту
Лайнер "Адмірал Нахімов". Фото: Руссобалт

Найбільше пасажирське судно Чорноморського пароплавства "Адмірал Нахімов" зіткнулось із сухогрузом "Петро Васьов" і за кілька хвилин затонуло. Аварія трапилася 31 серпня 1986 року. Загинуло 423 особи.

"Адмірал Нахімов" — радянський пасажирський пароплав. Був збудований у Бремені (Німеччина) 1925 року. В роки Другої світової війни затонув поблизу Польщі після торпедної атаки радянських катерів. Судно підняли у вересні 1947 року, відновили і реконструювали. 1957 року під назвою "Адмірал Нахімов" передали Чорноморському морському пароплавству. Корабель виконував круїзні рейси по Кримсько-Кавказькій лінії.

31 серпня о 22:00 "Адмірал Нахімов" виконував рейс за маршрутом Одеса - Батумі - Одеса. Відплив з Новоросійська із 346 членами екіпажу і 897 пасажирами на борту. Через 20 хвилин в порт заходить суховантаж "Петро Васьов". Суховантаж мав пропустити пасажирське судно, але "Петро Васьов" під прямим кутом ударив "Адмірала Нахімова". Утворилася пробоїна розміром 8 на 10 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивця півгодини розстрілював перехожих на вулицях столиці

Через 7 хвилин після зіткнення "Адмірал Нахімов" повністю затонув, понад тисяча чоловік опинилися у воді. Більшість людей вдалось врятувати, проте 64 члени екіпажу і 359 пасажирів загинули. Суд в Одесі визнав капітанів обох суден винними у катастрофі і засудив їх до 15 років позбавлення волі.

Масовий розстріл перехожих із гвинтівки стався вранці 30 серпня 2010 року в Братиславі. 48-річний Любомир Гарман в районі Девінський-Нова-Вес відкрив стрілянину по перехожих. Загинули восьмеро людей, ще 15 отримали різні поранення.

Зараз ви читаєте новину «Суховантаж не розминувся із пасажирським судном в порту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі