пʼятниця, 17 листопада 2017 04:20

Суецький канал відкрила дружина Наполеона ІІІ

Суецький канал відкрила дружина Наполеона ІІІ
17 листопада 1869 року - урочиста церемонія відкриття Суецького каналу. Фото: Вікіпедія

17 листопада 1869 року на урочистій церемонії, на котрій була присутня французька імператриця Євгенії, дружина Наполеона III, відкрито 160-кілометровий Суецький канал, що сполучив Середземне і Червоне моря. Канал скорочував 7000-кілометровий морський шлях з Європи до Азії навкруги Африки. Це найбільший завантажений міжнародний морський судноплавний коридор у світі.

Будівництво розпочалось 25 квітня 1859 року силами місцевих робітників. Згодом з'явились будівельники з Європи з відповідною інженерною технікою. Однак важкі умови праці і епідемія холери не дали завершити зведення каналу вчасно. Роботи зайняли майже 11 років з використанням примусової праці єгипетських робітників. Деякі джерела вказують, що на будівництві каналу працювало понад 30 тис.чоловік. Лише 1869 році, на чотири роки пізніше запланованого терміну, Суецький канал був урочисто відкритий для судноплавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Панамський канал будували чверть століття

Відкриття каналу негайно і різко вплинуло на світову торгівлю. У поєднанні з американською трансконтинентальною залізницею, що була завершена за шість місяців до каналу, канал дозволив світовій торгівлі відбуватися в рекордно короткі терміни. Відкриття каналу також зіграло важливу роль у розширенні європейського впливу і колонізації Африки. Зовнішні борги примусили Ізмаїл-Пашу, наступника Саїд-Паши, продати частку каналу, що належала його країні, за 4 млрд фунтів стерлінгів Великій Британії в 1875 році, але Франція все ще залишалася головним акціонером. З самого початку він був глибиною до 8 метрів, шириною по дну - 24 метри і по поверхні води - 70-100 метрів. За перший рік після відкриття по каналу пропливло лише близько 500 суден. Тільки в 1876 році, коли Велика Британія стала основним акціонерним власником каналу, його реконструювали і він став одним із найбільш завантажених транспортних маршрутів.

Через канал сьогодні здійснюється близько 7,5% морських вантажних перевезень у світі.

Зараз ви читаєте новину «Суецький канал відкрила дружина Наполеона ІІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі