четвер, 26 жовтня 2023 09:40

Створили організацію, яка регулює використання ядерної енергії

Створили організацію, яка регулює використання ядерної енергії
У 1956 році затвердили статут МАГАТЕ. Фото: IAEA

26 жовтня 1956 року на міжнародній конференції, проведеній у штаб-квартирі ООН затвердили статут Міжнародної агенції з атомної енергії.

Членами МАГАТЕ є 151 країна.

Агентство почало виконувати свою практичну роботу з 29 липня 1957 року. Має контролювати мирне використанням атомної енергії, встановлювати стандарти ядерної безпеки і захисту довкілля. Запобігає використанню ядерних матеріалів і обладнання для атомних станцій для військових цілей.

У 1968 році 102 країни підписали договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Усього діє 225 угод про гарантії з 141 державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізьку АЕС інспектував МАГАТЕ

Рада керівників МАГАТЕ складається з 35 розпорядних директорів. Вони можуть ухвалювати рішення, обов'язкові для виконання всіма країнами-членами. Рада керівників зазвичай збирається 5 разів на рік.

Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України 24 жовтня 1991-го. Країна відмовилась від арсеналу, який був за розмірами третім у світі. На той момент мала 176 міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічні ядерні бомбардувальники.

Зараз ви читаєте новину «Створили організацію, яка регулює використання ядерної енергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі