пʼятниця, 12 червня 2020 10:57

Створили новий вид судів

Створили новий вид судів
З 1921 року товариські суди могли розглядати справи про непристойну поведінку у громадських місцях та розкрадання коштів на підприємствах. Фото: ldiena.lt

Уряд УРСР запровадив в країні робітничі дисциплінарні товариські суди 12 червня 1920 року. Відповідний декрет дублював попередній ленінський.

Суди були своєрідною формою "участі робітників у самоуправлінні". Створювали їх при місцевих відділках виробничих профспілок за участі представника заводоуправління, профспілки та представника від підприємства. Засідання були публічними та відбувались у неробочий час. У невеликих підприємствах їх проводили безпосередньо в приміщенні заводу чи фабрики.

Притягнути до суду могли за порушення трудової дисципліни чи за випадкову дезорганізацію виробництва. Вироки передбачали зниження зарплати, позбавлення права бути обраним в підприємницькі організації, переведення на нижчу посаду або найважчі примусові роботи з оплатою. У разі повторних порушень підсудного звільняли та висилали до трудових таборів. Останнє особливо стосувалося порушень, здійснених адміністративно-технічним персоналом. Робітників, які здійснили саботаж, могли передати й до військового трибуналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили трибунал для розгляду особливо важливих справ

В Україні дисциплінарні товариські суди діяли переважно у важких промислових районах Донбасу. Також у Харкові, Катеринославі - тепер Дніпрі, Миколаєві, де були підприємства, переведені на підтримку більшовицьких військ. Створювали їх і в легкій промисловості - при цукрозаводах, у цехах шевців, друкарів тощо.

Насправді системні "порушення трудової дисципліни" викликав примус окупантів працювати на них за мізер. А методи боротьби з ними демонстрували справжній курс керівництва "держави пролетаріату".

Судовий процес над спеціалістами вугільної промисловості Донбасу розпочався в СРСР 18 травня 1928 року. В історію увійшов під назвою "Шахтинська справа", від міста Шахти - нині Ростовської області.

Її сфабрикували в ОДПУ з відома компартії. Початку сприяли масові маніфестації місцевих шахтарів із вимогами покращення умов праці та підвищення заробітніх плат.

Зараз ви читаєте новину «Створили новий вид судів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі