середа, 04 березня 2020 12:08

Створили новий політичний орган

Створили новий політичний орган
Центральна Рада очолюватиме Україну в період визвольних змагань до 29 квітня 1918 року. Фото: beztabu.net

4 березня 1917-го в Києві створили новий представницький орган - Українську Центральну Раду. Приводом стала звістка про повалення монархії в Росії.

Попередня ініціатива належала представникам Товариства українських поступовців - політичної і громадської організації, що вийшла з російського підпілля. Вони прагнули проголосити свою Раду українським об'єднувальним центром. Проти цього виступили члени Української соціал-демократичної робітничої партії. Один з її лідерів Дмитро Антонович звернувся до керівників ТУП з вимогою, щоб до творення Ради залучили всі українські організації. Це і сталося.

Діячі створили Виконавчий комітет громадських організацій столиці. Очолили його 12 членів, з яких українцями були Микола Порш, Андрій Ніковський, Сергій Єфремов, барон Федір Штейнґель і Петро Паламарчук. Представники не мали єдиного погляду щодо політичного спрямування України в час російської революції - одні виступали за незалежність, але більшість обрала шлях автономії. Щоб уникнути остаточного розколу, керівники комітету проголосили про створення організації, яка й дістала назву Української Центральної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським громадянам почали видавати паспорти

Спочатку стала представницьким органом політичних, громадських, культурних та професійних організацій України. Головою заочно обрали історика Михайла Грушевського. Заступниками стали Федір Крижанівський, Дмитро Дорошенко, Дмитро Антонович. Писарем став Сергій Веселовський, скарбником – Володимир Коваль.

Того ж дня Центральна Рада повідомила Тимчасовий уряд у Петрограді про своє існування, надіславши телеграму. Таким чином, в Україні виникло фактичне тривладдя - поруч із комісарами Тимчасового уряду та Радами робітничих і селянських депутатів виникла й нова політична сила.

3 березня 1900 року в Полтаві на Шевченківському святі публіцист Микола Міхновський виголосив доповідь "Самостійна Україна".

У доповіді Міхновський згадав про русифікаторську політику царизму. Заявив, що Україна має повернутися до статусу, який існував на основі Переяславського трактату 1654 року. За ним, відносини України з Росією мали стати конфедеративними.

Зараз ви читаєте новину «Створили новий політичний орган». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі