субота, 12 січня 2019 14:21

Стуса арештували після розваг із вертепом

Стуса арештували після розваг із вертепом
Вертеп у домі Садовських у Львові. Стоять ліворуч: Любомира Попадюк, Василь Стус, Олена Антонів, Ірина Калинець, Марія й Ганна Садовські, Михайло Горинь; сидять — Стефанія Шабатура ("циган"), Мар'ян Гатало, Олександр Кузьменко. Через три дні Стус, Калинець та Шабатура були заарештовані. Фото: lviv1256.com

Вночі на 13 січня 1972-го по всій Україні провели зачистки свідомих українців. Серед арештованих був і поет Василь Стус.

На Різдво він поїхав до Львова. Разом із друзями ходили з вертепом. Фатальної ночі 12 січня їхали на летовище. Проїздили мимо КДБ, там світилися всі вікна. Хтось кинув: "Щось готують!". Тієї ночі усі учасники вертепу були арештовані, пише Ганна Черкаська.

Василя Стуса чекали в київському аеропорту. На початку вересня 1972 київський обласний суд звинуватив його в "антирадянській агітації й пропаганді" та засудив до 5 років позбавлення волі і 3 років заслання. Покарання відбував у мордовських і магаданських таборах. Більшість віршів, що Стус писав у концтаборі, вилучалася і знищувалась, лише деякі потрапили на волю через листи до дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Труни несли крізь сніг та вітер - як ховали Стуса, Литвина і Тихого

Під час першого тюремного ув'язнення Стус відмовився від радянського громадянства: "Мати радянське громадянство є неможлива для мене річ. Бути радянським громадянином – значить бути рабом".

По закінченню строку в концтаборі Стуса у 1977 році вислали в Матросове Магаданської області, де він працював до 1979 року на золотих копальнях. Повернувшись восени 1979 року до Києва, приєднався до Гельсінської групи захисту прав людини.

13 грудня 1963-го внаслідок побиття помер український поет-шістдесятник Василь Симоненко.

Симоненко народився 8 січня 1935-го у селі Біївцях на Полтавщині в селянській родині. У 3 роки почав опановувати грамоту, у 5 написав першого вірша. Після закінчення 10-тирічної школи у селі Тарандиці протягом 1952-1957-х навчався на факультеті журналістики Київського державного університету.

Зараз ви читаєте новину «Стуса арештували після розваг із вертепом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі