понеділок, 22 липня 2019 12:16

Студента заарештували за український прапор

Студента заарештували за український прапор
Через 5 днів - 27 липня студент Данило Мигаль у Монреалі вибіжить на поле з українським прапором на матчі СРСР - НДР Фото: Youtube.com

Канадська поліція арештувала 22-річного студента Любомира Шуха у Монреалі 22 липня 1976-го. Винен у тому, що під час олімпійських змагань вимахував українським прапором.

Газета "Свобода" у Джерсі, США, 1976-го повідомляла, що чоловік сидів у перших рядах Монреальського стадіону з українським прапором. Тоді змагалися жіночі команди СРСР та Румунії з гандболу. Більшість команди СРСР - дівчата з київського "Спартака". Поліція підійшла до хлопця й наказала залишити арену. Він декілька разів підняв прапор угору, за що поліція почала виштовхувати його. Розпочалася сутичка, під час якої студента притисли до підлоги та доправили до місцевого відділку. За декілька годин відпустили з умовою з'явитись до суду 26 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вболівальник у вишиванці та з прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР

Наступного дня інцидент дійшов до преси. Справу винесли до Олімпійського пресового центра. Виявилося, що не радянські тренери наказали прибрати прапор, а розпорядник стадіону. Пояснив це тим, що прапор являв собою політичний протест. Лише прапори існуючих держав дозволені на арені, а цей потенційно "вибухливий".

На питання, чи поліція арештувала би людей за прапор Квебеку, не відповів. Любомира Шуха визнали невинним.

Українські емігранти створили в США перше товариство взаємодопомоги "Братство святого Миколая" 3 липня 1885-го. Його керівником став священик із Галичини Іван Волянський. Чоловік прибув до міста Шенандоа, Пенсільванія, 1884-го. Більшість українців, що прибули на чужину із ним, походили з села. Вже за рік існування товариства спільними зусиллями Волянський та емігранти звели будівлю першої української католицької церкви.

Зараз ви читаєте новину «Студента заарештували за український прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі