четвер, 29 квітня 2021 13:16

Страсна п'ятниця: чого не можна робити цього дня

Страсна п'ятниця: чого не можна робити цього дня
На Страсну п'ятницю не їдять до виносу плащаниці у церкві. Фото: "Місто"

На 30 квітня цього року припадає Страсна п'ятниця.

Цього дня християни згадують загибель Ісуса Христа. З церкви приносять 12 свічок. Вони мають вдома догоріти до кінця. Вважають, що це принесе в дім добробут і щастя.

На Страсну п'ятницю дотримуються особливо суворого посту. Не можна вживати м'ясо, яйця й молочні продукти, пити алкоголь.

Віряни в цей день нічого не їдять до винесення плащаниці з вівтаря на середину церкви. Це зазвичай відбувається о 14:00.

Прибирати, прати, шити й вишивати, працювати в городі й саду цього дня теж не можна. Роботи в оселі потрібно закінчити в Чистий четвер. Якщо на Страсну п'ятницю щось посадити, то врожай буде поганим.

Цього дня не можна гучно веселитися. За повір'ям, той, хто цього дня веселиться, увесь наступний рік плакатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якої погоди чекати у Страсну п'ятницю

Випікати паски й фарбувати яйця в Страсну п'ятницю не варто. Це потрібно робити у четвер чи суботу.

Православна церква України радить самостійно вирішити, чи йти на службу до церкви. Церква забезпечить трансляцію богослужіння. Його можна переглянути на сторінці ПЦУ у Facebook, YouТube і по телевізору. ПЦУ та УГКЦ не закриватимуть храми на Великдень навіть у червоних зонах. Служби вестимуть усі здорові священники. У них не перевірятимуть наявність щеплення від коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Страсна п'ятниця: чого не можна робити цього дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі