неділя, 15 квітня 2012 11:06

Сто років тому загинув "Титанік"
15

Спуск недобудованого "Титаніка" у води ріки Лаган для буксування до причалу, де мали бути встановлені двигуни й добудовані інтер'єри, 31 травня 1911
Фото: Фото: REUTERS
"Титанік" після спуску у води ріки Лаган для буксування до причалу, де мали бути встановлені двигуни й добудовані інтер'єриінтер'єр, 31 травня 1911
"Титанік" після спуску у води ріки Лаган для буксування до причалу, де мали бути встановлені двигуни й добудовані
Едмонд і Мішель Невратіл, в Ніцці, Франція, на колінах у матері Марсель після возз'єднання з нею, 1912 рік. Мішель і Едмонд у віці від чотирьох до двох років, більш відомі як "сироти  "Титаніка" були єдиними дітьми, що врятувалися з "Титаніка" без батьків або опікунів. Діти, не говорили англійською. Про них дбала  франкомовна пасажирка першого класу Маргарет Хейс, поки їхня мати перебувала у Франції. Їхній батько посадив дітей в останню рятувальну шлюпку, яка була успішно спущена з "Титаніка".
Джеймс "Моллі" Браун, врятована пасажирка з "Титаніка" на борту "Карпатії"

Сьогодні минає сто років катастрофі пасажирського лайнера "Титанік", який затонув у ніч з 14 на 15 квітня 1912 року. Виконуючи свій перший рейс із Саутгемптона в Нью-Йорк, корабель зіткнувся з айсбергом в Атлантичному океані та затонув. В цій аварії загинуло 1 517 чоловік.

"Титанік"  будували за допомогою найбільшого в світі портального крана.  31 травня 1911 року судно спустили на воду, а внутрішню оздобу завершили 31 березня 1912." Титанік" був дещо поліпшеною моделлю свого попередника — "Олімпіка", який будували за тією самою технологією, але дещо раніше. "Титанік" був найбільшим судном, яке коли-небудь до нього будувалося, й вважався непотоплюваним.

Історія "Титаніка" неодноразово лягала в основу багатьох фільмів, що й підігріває її сьогоднішню популярність. До того ж, перший рейс "Титаніка" був особливим за складом пасажирів. На його борту перебувало багато видатних діячів та фінансової еліти того часу. Серед них і головний проектувальник корабля - Томас Ендрюс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кемерон зніме фільм про найглибше місце на Землі

Є різні думки щодо того чи можна було уникнути катастрофи. Зокрема, відомо, що досвідчений капітан корабля Едвард Сміт ігнорував неодноразові попередження про айсберг. У ході розслідування катастрофи з'ясували, що якби двигуни "Титаніка" працювали на передній хід, то корабель встиг би відхилитися від айсберга.

Пізніше на воді було знайдено 320 тіл, їх підбирали на спеціальних кораблях. Після потоплення корабля сотні людей залишилися в холодній воді. Більшість жертв загинула від холоду, решта - потонула або швидко померла від травм.

З корабля було врятовано лише 710 пасажирів. Шлюпки з потерпілими близько 4 години ранку 15 квітня підібрав корабель "Карпатія". 17 квітня він прибув у Нью-Йорк. Поблизу місця катастрофи знаходилося ще судно "Каліфорніан", однак, на ньому не чули сигналів про допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Сто років тому загинув "Титанік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі