вівторок, 28 серпня 2018 13:44

Статтю про геноцид в Україні Кремль визнав екстремістською

Статтю про геноцид в Україні Кремль визнав екстремістською
Рафал Лемкін сформував термін "геноцид". Фото: ukrainianjewishencounter.org

28 серпня 1959-го у Нью-Йорку від гострого інфаркту міокарда помер 59-річний науковець Рафал Лемкін.

Він народився 24 червня 1900-го у с. Безводному Гродненської області сучасної Білорусі. На початку 1920 років вивчав філологію та право у Львівському університеті.

Докторську дисертацію захистив у Гайдельберзькому університеті в Німеччині, працював помічником прокурора у Бережанах, викладав у Варшаві. 1939-го Лемкін приєднався до Польської Армії, брав участь в обороні Варшави, отримав поранення, втік від нацистів до Швеції.

1941-го отримав дозвіл на в'їзд до США. Читав лекції з права на юридичному факультеті Університету Дюка, в університеті Віргінії. 1944-го Лемкін видав працю "Влада Осі у Європі". У ній уперше вжив термін і сформулював поняття "геноцид".

У 1945-46 роках Лемкін був радником Верховного суду США на Нюрнберзькому процесі. Введений ним термін "геноцид" здобув міжнародне визнання. Його використав головний обвинувач від США Роберт Джексон на Нюрнберзькому процесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США проголосили 2018-й роком пам'яті жертв Голодомору

З 1948-го Лемкін читав лекції з кримінального права в Єльському університеті. Двічі він був номінований на Нобелівську премію миру, але не отримав її.

Лемкін підтримував дружні зв'язки з українцями, з головою Українського Конгресового Комітету Америки професором Левом Добрянським.

1953-го. у Мангеттен Центрі у Нью-Йорку на поминальному відзначенні 20 річниці Голодомору Лемкін виголосив доповідь "Радянський геноцид в Україні".

В українському геноциді Лемкін визначив 4 складові:

– нищення української інтелігенції – мозку чи розуму нації;

– ліквідація Української Православної Автокефальної Церкви;

– Голодомор українського селянства – носія, мови, традиції, культури;

– заселення України іноетнічними елементами для радикальної зміни складу населення.

20 листопада 2015-го статтю Лемкіна "Радянський геноцид в Україні" внесли у Росії до Федерального списку екстремістських матеріалів.

У шкільній програмі докладно вивчатимуть Голодомор 1932-33 років. Міністерство освіти і науки України і Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" підписали меморандум.

Зараз ви читаєте новину «Статтю про геноцид в Україні Кремль визнав екстремістською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі