середа, 02 червня 2021 13:43

Сталіна вважали генієм, бо зупинив війну - історик

Сталіна вважали генієм, бо зупинив війну - історик
1939-го Сталіну вдалось зупинити війну з Гітлером, але ненадовго.

1939 року люди вважали диктатора Йосипа Сталіна генієм, бо він нібито зупинив війну з Німеччиною.

"Тоді очікували війни з Німеччиною, але порозумілися, і начебто війну зупинили. Безумовно, для багатьох людей це був позитивний момент. Натомість інтелігенція та військові розуміли, що це тимчасово. Деякі люди, наприклад Рильський, казали, що війна з Німеччиною почнеться 1941 року. Я декілька разів зустрічав такі дивні прогнози: люди 1939 року говорили, що війна з Німеччиною почнеться 1941-го", - каже історик Владислав Гриневич в інтерв'ю "Радіо свобода".

Військові тоді аналізували ситуацію на кордонах. Багато хто розумів, що держави з протилежними інтересами та ідеологічними розбіжностями дійдуть до війни.

"Польща була буфером між Німеччиною та СРСР, але 1939-го цього буферу не стало. Я вважаю, що Сталін готував упереджувальний удар, бо інакше просто логіку неможливо зрозуміли. Чому він зробив із Гітлером єдиний кордон? Коли Польща припинила існування, то стало зрозуміло: хто випередить і завдасть першого удару, той матиме великі перспективи. Зрештою так і сталося, коли Гітлер випередив і першим завдав такого удару", - вважає Гриневич.

Радянські військові бачили концентрацію німецьких військ і будівництво військової інфраструктури на кордоні. Те ж саме було й із боку СРСР. З Далекого Сходу та Сибіру перекидали війська на захід.

"І ось ті люди, які приїздили, очікували, що почнеться війна. Такі настрої вирували на тлі вельми низького рівня життя. Водночас у цей період запровадили сувору дисципліну. Можна було потрапити в ГУЛАГ тільки за те, що ти на 10 хвилин запізнився на роботу. Тодішні настрої складно зрозуміти з позиції сьогодення, коли ми знаємо, що таке гітлерівський режим, що таке Голокост. А тоді Гітлера сприймали по-іншому. Ним захоплювалися, казали, що це величезного рівня політик, що Сталін із ним на одному рівні, що вони вміють керувати світом. Були й інші моменти. В СРСР у цей період на будинках подекуди почали свастику малювати. Її малювали як протест", - розповів історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталіна боялися мільйони, а він не міг самотужки сходити в туалет - Степан Процюк

Період 1939-1941 років в СРСР не досліджували. То був період дружби з Гітлером, розподілу Європи, анексій, масових депортацій та інших репресій.

"Сталін у цей період знищив більше людей, ніж Гітлер. В СРСР це була абсолютно замовчувана тема, а натомість найпоширеніша - це 22 червня 1941 року. Несподіваний і підступний напад Гітлера на СРСР і "Велика вітчизняна війна". Але не період, який цьому передував і який спричинив такий розвиток подій", - підсумував Гриневич.

Для наших земель війна почалася 1 вересня 1939 року, коли Німеччина напала на Польщу. Авіація бомбардувала Львів та інші західноукраїнські міста. Завершили воювати українські вояки на території Німеччини й інших європейських країн. Уродженець села Горяйстівка, тепер Охтирського району на Сумщині, 24‑річний Олексій Берест брав участь у встановленні прапора перемоги на даху німецького Рейхстагу в Берліні 30 квітня 1945‑го.

Зараз ви читаєте новину «Сталіна вважали генієм, бо зупинив війну - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі