вівторок, 19 червня 2012 15:43

"Спорт і місто" - у Львові триває виставка про історію спорту
7

Спортивне свято на стадіоні "Сокола-Матері", 1930-1932 рр.
Фото: Фото: lvivcenter.org
Заняття з фізичної культури у львівській школі, 1930-1939 рр.
Лижний трамплін на Знесінні у Львові,
1935-1939 рр.
Першість ДСТ "Локомотив" з боксу, 1951 р.
Театралізований виступ гімнасток на стадіоні СКА під час спортивного свята, 1959 р.

Із 8 червня 2012 до 11 лютого 2013 року у львівському Центрі міської історії триватиме виставка "Спорт і Місто: Людина. Суспільство. Ідеологія". У час, коли Львів приймає футбольний чемпіонат "ЄВРО-2012", організатори пропонують дізнатися чим ще є спорт окрім змагання, розваги та видовища.

Виставка показує історію спорту у Львові протягом останніх 150 років: якими були початки спорту в Європі та у Львові зокрема, як змінювалися уявлення про спорт, як з'являлися нові види спорту, яким був зв'язок між спортом і націоналізмом, спортом і державою, спортом і комерцією, спортом та глобалізацією.

Особливо цікавими в контексті "ЄВРО-2012" є питання про культуру вболівання та потенціал спортивних мегаподій для міста. Ця експозиція пропонує сформувати власну відповідь на питання "Чим був і є спорт?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший вело-бар курсує історичним центром Львова

Виставковий простір, тематично розділений на п'ять блоків, відкриває тема "Спорт як соціальна і культурна практика: історія змін." У цій частині представлено історію спорту як модерного суспільного та культурного заняття.

Наступний блок "Спорт у багатоетнічному місті. 1861-1939" фокусує увагу на Львові та використовує історичні матеріали, пов'язані з історією трьох спільнот у місті: української, польської та єврейської. Тут спорт представлений як чинник і форма пошуку нових ідентичностей. Разом з тим, ця частина виставки презентує те, як формувалася спортивна інфраструктура у місті, як спорт ставав частиною мобілізації суспільства, а спортивні події – масовими святами.

Третій блок "Спорт і війна" розглядає спорт в умовах воєнного конфлікту – під час Першої та Другої світових воєн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дубенський замок жодного разу не був завойований

Наступна частина виставки "Спорт у радянському місті. 1944-1991" на прикладі Львова показує чим були фізична культура, соціальний статус спортсмена у радянській державі, а також як міжнародні спортивні змагання використовувалися у політичній боротьбі під час "холодної війни".

Завершує виставку блок "Спорт у глобальному місті", котрий присвячений великим спортивним подіям як імпульсу інфраструктурного розвитку. У фокусі уваги підготовка до проведення "ЄВРО-2012" в Україні та Польщі, а також Літньої Олімпіади у Лондоні у 2012 р.

За детальнішою інформацією щодо виставки "Спорт і Місто: Людина. Суспільство. Ідеологія" звертатися до куратора виставкових проектів Центру Андрія Лініка за тел. 275 17 34 або е-поштою [email protected].

Зараз ви читаєте новину «"Спорт і місто" - у Львові триває виставка про історію спорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі