субота, 16 березня 2019 08:20

Солдати розстріляли селян біля храму

Солдати розстріляли селян біля храму
Палаючий будинок у Сонгмі та трупи біля нього. Фото: bbc

Під час війни у В'єтнамі 1 березня 1968 року американські війська спалили село Май Лай (Сонгмі). Загинуло 567 осіб. Злочин викликав обурення світової громадськості.

У В'єтнамі збройні сили США зіткнулися з протидією партизан, підтримуваних місцевим населенням. Американське командування стало розглядати кожне південнов'єтнамського село як опорний пункт партизанів та стало застосовувати тактику випаленої землі.

Командування оперативного угруповання "Баркер" отримало розвідінформацію про те, що штаб та деякі підрозділи 48-го батальйону розташовуються в сільській громаді Сонгмі. Була спланована операція зі знищення штабу. Командування розпорядилося спалити всі будівлі, вбити худобу та знищити посіви для запобігання використання всього майна селян противником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американські літаки кинули бомби на Японію

Рота солдат увійшла у село Май-Лай, ведучи неперервний вогонь і закидаючи будівлі та всі підозрілі об'єкти гранатами. Групи втікачів, які ховалися в придорожніх канавах, знищувалися з автоматичної зброї. Така доля спіткала 20 чоловік, що молились, стоячи на колінах поблизу храму.

Суспільний резонанс, викликаний цими подіями, вирішальним чином вплинув на громадську думку у США і прискорив завершення В'єтнамської війни.

Американська авіація 9 березня 1945 року почала бомбардувати столицю Японії. Загинуло 84 тис. осіб. Значна частина Токіо була зруйнована.

Зараз ви читаєте новину «Солдати розстріляли селян біля храму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі