пʼятниця, 07 грудня 2018 07:12

Сьогодні Катерини - які традиції і заборони потрібно знати

Сьогодні Катерини - які традиції і заборони потрібно знати
Паоло Веронезе "Містичне заручення святої Катерини", бл. 1575 Фото: cheeseshop.info

7 грудня українці відзначають День Катерини.

По церквах згадують "наречену Христову" і святу великомученицю. У 17 років Катерині із єгипетського міста Олександрія приснився сон - Син Божий подарував їй обручку. Вона почала проповідувати християнство і заступатися за віруючих яких переслідували. Імператор Максиміліан відправив до неї 50 мудреців, щоб повернули її у язичництво. Але Катерина переконала їх прийняти християнство. За це мудреців, а потім і дівчину стратили.

У народі вважали її покровителькою жінок, наречених і вагітних. В цей день звертаються до святої з проханнями про сімейне благополуччя, взаємне кохання і здоров'я дітей. При молитві біля образу святої обов'язково запалювали три свічки.

Традиційно дівчата в День Катерини ворожать на судженого. Скоринку хліба кладуть під подушку, щоб коханий з'явився уві сні. Зазивають долю з горщиком каші на подвір'ї. Ставлять в воду гілочку вишні - якщо на ній бутони з'являлися до Різдва, то швидкого вийде заміж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потішили вихідними: скільки відпочиватимуть українці 2019-го

Народна назва свята - Катерина Санниця. До цього дня встановлюються зимові морози. На сани переходили ямщики і прокладали санні шляхи між селами.

На Катерини святковими стравами вважають борщ, кашу і житній хліб.

Заборонено важко працювати фізично та займатися рукоділлям. Особливо це стосується дівчат - тоді в них будуть легкі пологи.

Не можна розводити багаття і розпалювати каміни - щоб "життя не задимлювалося".

Не дозволяються галасливі гуляння та вживання алкоголю.

Прикмети:

Якщо на Катерину небо ясне - зима буде морозною.

Якщо стоїть тепла погода - морози вдарять тільки через десять днів на Варвару.

Видно круги навколо місяця в ніч на Катерини - до сильних морозів.

Катеринин день прийшов, катання на санях привів.

Якщо зірки на небі здаються маленькими і їх майже не видно - до снігопаду.

13 грудня, свято Андрія Первозванного. У народі кажуть, що в ніч на Андрія відбуваються містичні речі. У ніч з 12 на 13 грудня дівчата, аби дізнатися про своє майбутнє, влаштовували ворожіння. Кажуть, що під час гадання можна отримати відповідь на багато запитань.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Катерини - які традиції і заборони потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі