четвер, 17 вересня 2020 09:21

Щоб побороти епідемію, людей змушували обкурювати будинки ладаном

Щоб побороти епідемію, людей змушували обкурювати будинки ладаном
Англійська художниця та ілюстраторка Кітті Шеннон (1887-1974) на картині Велика Лондонська чума зобразила візників з підводами для прибирання тіл. Фото gettyimages

В містечку Йем в Дербіширі біля Лондона 17 вересня 1665-го зафіксували перші смерті від бубонної чуми. Чума поширилася півднем Англії і дійшла до Лондона другою хвилею. Там вже фіксували смерті із весни.

Причина чуми була невідома. У місті оголосили карантин і закрили всі виїзди і в'їзди. Король Англії Карл II разом з сім'єю і наближеними покинув Лондон і виїхав за місто. Так зробили і найбагатші міщани. З'явилися перебої із доставкою їжі і товарами першої необхідності.

Школи і коледжі закрили на карантин. Ніхто нічого не брав з рук незнайомців, монети в крамницях зберігали у воді. Міська влада найняла лікарів і організувала ретельне поховання жертв. У разі смерті від чуми будинок померлого відразу ж закривався на 40-денний карантин, вхідні двері позначали червоним написом "Господи, помилуй". Перед будинком ставили стражника.

Лондонців насильно змушували ароматизувати будинки перцем, ладаном і хмелем та курити тютюн. На міських площах безперервно палили багаття в спробі очистити повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороба забрала життя 5% населення Землі

Лазарети були переповнені. Спеціально найняті люди їздили по місту, закликаючи мешканців виносити мертвих, щоб потім відвезти купи тіл на візках. Хоронили за містом у спільних могилах. Скоро візків стало не вистачати, і трупи почали складати біля будинків.

Якщо до епідемії у місті за тиждень помирало до 300 людей, то у жовтні померло більше 7 тис. лондонців.

Епідемія чуми закінчилася у вересні наступного року. Тоді спалахнула Велика Лондонська пожежа, яка за 4 дні знищила усі заражені чумною палочкою будинки в центрі міста. Хоча випадки зараження і хвороби ще траплялися, у Лондон повернувся король зі своїм двором.

Велика чума 1665 року стала останнім великим спалахом чуми в Англії. З 460 тис. жителів Лондона в результаті епідемії загинуло більше 100 тис.

У Форті-Райлі американського штату Канзас 11 березня 1918-го зафіксовано перший смертельний випадок від невідомої хвороби. Кількість хворих з аналогічними симптомами сягнула близько сотні осіб. У США розпочалася пандемія іспанського грипу.

Зараз ви читаєте новину «Щоб побороти епідемію, людей змушували обкурювати будинки ладаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі