пʼятниця, 17 січня 2020 14:49

Що зроблять із пам'ятником тачанці, який хотіли декомунізувати

Що зроблять із пам'ятником тачанці, який хотіли декомунізувати
Таканку помістять в Музей монументальної пропаганди. Фото: Facebook

Пам'ятник тачанки з Каховки на Херсонщині стане першим експонатом Музею монументальної пропаганди.

Так вирішили голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, міністр культури України Володимир Бородянський і голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв, повідомляє УІНП : Південь.

"Автором проєкту виступив наш друг, одеський художник Олександр Ройтбурд", - йдеться в повідомленні.

"Я такий старий, що пам'ятаю, коли цю тачанку відкривали. І який вийшов конфуз. Привезли на відкриття старого маршала Будьонного, зняли з пам'ятника покривало, а дід розплакався і став матюкатися: що ж ви туди ж вашу растудить натворили! Це ж не моя тачанка, а батька Махна. У мене в упряжі було чотири коня, а в нього три", - розповів Ройтбурд.

Будьонному показали, що один із персонажів там у будьоновці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Взялися за декомунізацію "тачанки"

"Добре, хрін з вами", - сказав на це маршал.

Художник запропонував замінити будьоновки на папахи і викарбувати на прапорі Адамову голову.

"А ззаду на самій тачанці для переконливості написати "хххй наздоженеш" і "хххй втечеш". Ідею і підтримав Антон Дробович", - повідомили в УІНП.

Пам'ятник спорудили 1967 року в Ленінграді на честь 50-річчя "Великої Жовтневої соціалістичної революції". Монумент присвячено боям на Каховському плацдармі в роки українсько-радянської війни. Тачанку широко використовували в українських степах, зокрема загони Нестора Махна. Припускають, що ідея обладнати транспорт кулеметом належить саме йому.

Зараз ви читаєте новину «Що зроблять із пам'ятником тачанці, який хотіли декомунізувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі