середа, 20 лютого 2013 10:53

Скрипку, на якій грали при потопленні "Титаніка", продадуть за півмільйона доларів

Автор: Фото: mediacentr.info
  Воллес Хартлі
Воллес Хартлі

Скрипка, що, як вважають, належала учаснику ансамблю, який грав на "Титаніку", буде виставлена ??на аукціон. Здається неймовірним, що інструмент міг пережити трагедію, в якій більше 1500 чоловік втратили свої життя.

На даний час вчені проводять необхідні дослідження, щоб переконається в справжності інструменту, але вже зараз вони схильні вважати, що скрипка - справжня. Очікується, що на аукціоні, який відбудеться 20 квітня, за лот буде виручено до півмільйона доларів. За останні сім років скрипка пройшла безліч тестів, а результати останнього дослідження будуть оголошені на початку наступного місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речі з "Титаніка" виставлять на продаж у соту річницю катастрофи

План "Титаніка", який використовувався в розслідуванні загибелі корабля, був проданий за рекордні ? 220 000 в 2011 році. Представники аукціонного дому вважають, що музичний інструмент буде проданий за ще більшу суму. Анонімний продавець стверджує, що скрипкою володіла Марія Робінсон, якій скрипка дісталася які пам'ятний подарунок від її нареченого-музиканта Уоллеса Хартлі.

Доля скрипки Хартлі завжди було загадкою для вчених, що досліджували "Титанік". Всі вісім членів групи, які грали, поки пасажири шикувалися в чергу до евакуаційних шлюпок, загинули. Пізніше тіло лідера групи та двох інших музикантів витягнув з води екіпаж пошукового судна "Маккей-Беннетт", після чого доставив їх в Нову Шотландію, Канада.

Скрипаль Джон Лоу Хьюм з Дамфріса в Шотландії і бас-гітарист Джон Фредерік Престон Кларк з Ліверпуля були поховані в Галіфаксі, але тіло Хартлі було доставлене до Англії і поховане в місті Кольн, де він народився і виріс. Газети в той час повідомили, що Хартлі був знайдений повністю одягненим зі скрипкою, прив'язаною до його грудей. Однак, в опису речей, складеного в Новій Шотландії, скрипка не згадується. Відповідно до опису, при музиканті крім одягу були перстень, перо, срібна сірникова коробка, золотий портсигар, годинник на ланцюжку і ножиці.

Тепер інструмент виставлений на торги в аукціонному домі Henry Aldridge and Son, в якому працюють провідні фахівці з артефактами з "Титаніка". Вони витратили не одну тисячу доларів на те, щоб встановити справжність товарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Титанік" відкриють для відвідувачів

Представник компанії відмовився коментувати майбутній аукціон, але джерело, близьке до продавця підтвердило: "Це найбільш знакова і важлива річ з "Титаніка", яка коли-небудь виставлялася на продаж. Ми говоримо про суму із шести цифр. Скрипка приверне інтерес колекціонерів з усього світу. Всі попереднідослідження  довели її справжність. Залишився останній тест, результати якого будуть представлені на початку березня. Якщо і він підтвердить справжність скрипки, то вона буде виставлена ??на продаж".

Аукціоністи ретельно перевіряють музичний інструмент протягом останніх семи років.

"Коли я вперше побачив скрипку, я був вражений. Якби я не думав, що вона справжня, то б не проводив усі ці дослідження. Це не тільки бізнес. Якщо скрипка справжня, вона має величезне історичне значення і гроші відійдуть на другий план. Так що ми не можемо квапити вчених з висновками", - заявив глава аукціонного будинку Генрі Елдрідж.

Зараз ви читаєте новину «Скрипку, на якій грали при потопленні "Титаніка", продадуть за півмільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі