середа, 17 квітня 2019 16:16

Школам дозволили відмовлятися від української мови

Автор: pmu.in.ua
  1959-го влада дозволила перевести навчання в школах України на російську мову
1959-го влада дозволила перевести навчання в школах України на російську мову

Сесія Верховної Ради УРСР 17 квітня 1959-го ухвалила закон "Про зміцнення зв'язку школи з життям і про дальший розвиток системи народної освіти в Українській РСР". Він передбачав необов'язковість вивчення в школах української мови за бажанням батьків.

Тоді нібито на "вимогу батьків і дітей" зменшили кількість українських шкіл, скасували вивчення української мови й літератури в російських школах, скоротили кількість годин викладання української літератури й мови. Урок "Історія УРСР" почали проводити раз на 2 тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд видав постанову про обов'язкове вивчення російської в школах

1959-го нараховувалося 24 921 український філолог, а викладачів російської мови й літератури – 2 331 945. При цьому, росіяни залишалися в УРСР меншиною. Всесоюзний перепис населення тогоріч зафіксував таке співвідношення між жителями УРСР української й російської національностей – 32,2 млн і 7 млн осіб, тобто 76,8% до 16,9%. За рідною мовою співвідношення було більше на користь російської – 73%.

За опір русифікації та відстоювання права українців на рідну мову та культуру 7 лютого 1966-го засудили вчителя Михайла Озерного.

Звинуватили у пропаганді націоналістичних ідей серед школярів.

Зараз ви читаєте новину «Школам дозволили відмовлятися від української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі