вівторок, 17 березня 2020 09:30

Скасували посаду президента

Скасували посаду президента
Проти Президента Криму Мєшкова порушено кримінальну справу за сепаратизм. Фото: https://www.unn.com.ua

Верховна Рада України після ескалації напруженості на півострові 17 березня 1995-го скасувала посаду президента Криму. Тоді її обіймав проросійський політик Юрій Мешков.

Верховна Рада Криму утворила 1993-го нову посаду, яка офіційно мала назву "Президент Республіки Крим". Президентом за рік став Юрій Мєшков. Він лідер Республіканського руху Криму і мав велику популярність серед кримчан. Рух мав на меті зближення з Росією, введення рубля, видачу російських паспортів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Криму ліквідували найбільшу кримськотатарську бібліотеку

Задля збереження стабільності та для стримування сепаратистських рухів в Криму Верховна Рада скасувала посаду президента. Тодішній президент Леонід Кучма зробив це задля "приведення Конституції і законів АРК у відповідність з Конституцією і законами України і з метою забезпечення верховенства Конституції і законів України на всій її території".

Проти Мєшкова порушено кримінальну справу за сепаратизм. Упродовж кількох тижнів Мєшков не хотів покидати свій кабінет, але врешті-решт утік до Москви. 1998-го Верховна рада законом затвердила нову Конституцію АРК із скромнішими повноваженнями.

У Криму ліквідовували 19 серпня 2014-го найбільшу кримськотатарську бібліотеку імені Ісмаїла Гаспринського.

Зараз ви читаєте новину «Скасували посаду президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі