понеділок, 25 жовтня 2021 08:20

Син вбитої королеви став великим правителем

Син вбитої королеви став великим правителем
Шотландська королева Марія Стюарт плела інтриги проти сестри. Фото: www.24smi.org

В англійському замку Фотерінгей 25 жовтня 1586-го за звинуваченням у змові проти королеви Англії Єлизавети I засуджена до страти колишня шотландська королева Марія Стюарт.

1542-го новонароджена Марія зайняла шотландський трон по смерті свого батька короля Якова V. Згодом матір відіслала Марію на виховання до французького двору. Правити своєю країною Марія почала у 18 років — після смерті матері. Одружилася з двоюрідним братом лордом Дарнлі, незабаром він загинув. Головна підозра впала на коханця Марії - Ерла Ботвелла. Того ж року вони одружилися. Їх обох заарештували. Марію помістили в маленький замок на острові посеред озера Лох-Левен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другу дружину короля привселюдно стратили

19 років пробула в ув'язненні Марія Стюарт. Продовжувала вести таємне листування з іспанським і французьким королівськими дворами. Англійська розвідка викрила її змову з місцевими католиками, що хотіли вбити протестантку Єлизавету І. 1568-го Марія Стюарт втекла із замку, організувала військо для захоплення влади в Шотландії. Зазнавши поразки, втекла до Англії.

Королева Єлизавета наклала на неї домашній арешт за інтриги із опонентами Єлизавети. Коли стався замах на Єлизавету - слідство та суд визнали Марію винною у змові. Її було засуджено до страти. Вирок виконали 8 лютого 1587-го. Прах Марії Стюарт перенесли у Вестмінстерське абатство в Лондоні, де поховані всі монархи Великої Британії. Син Марії Яків VI став королем Англії, Шотландії та Ірландії, королем Великобританії.

Королева Шотландії і Франції Марія Стюарт увійшла в історію як законодавиця моди на біле весільне плаття. Весільна сукня, яку одягла Марія Стюарт, коли виходила заміж за дофіна Франції Франциска II, відзначено в Руанському опису церемонії як зразок стилю і художнього оформлення.

Варто зауважити, що колір весільного плаття королеви був білим - нововведення, яке стало традицією на всі наступні століття. До цього моменту колір весільного плаття у Франції був звично червоним. Але Марія віддала перевагу білій атласній сукні, розшитій перлами.

Зараз ви читаєте новину «Син вбитої королеви став великим правителем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі