субота, 09 травня 2020 10:10

Симон Петлюра хотів українізувати армію

Симон Петлюра хотів українізувати армію
Петлюра бере участь у підготовці повстання проти гетьмана Павла Скоропадського. Фото: petlura.poltava.ua

Симон Петлюра обраний головою Директорії УНР 9 травня 1919 року. Через шість років його вбиває таємний агент.

Головний Отаман військ і флоту Української Народної Республіки Симон Петлюра народився 22 травня 1879-го у Полтаві. Спочатку живе у Києві, Львові. Працює співредактором часописів "Селянин" і "Праця", в Києві працює секретарем газети "Рада" і часопису "Україна". У квітні 1917-го виступає ініціатором і організатором проведення Українського з'їзду Західного фронту у Мінську. Обраний головою української фронтової ради. Долучається до роботи Центральної Ради. Стає членом уряду, веде роботу по українізації армії. На початку 1918-го створює з добровольців Гайдамацький кіш Слобідської України, організовує оборону Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зібрався 100-тисячний мітинг

Бере участь у підготовці повстання проти гетьмана Павла Скоропадського. Стає членом Директорії, яка перебирає владу у Києві. У травні 1919-го очолює її.

"Петлюра був надзвичайно енергійний, відданий ідеї ентузіаст з великою вірою в українську справу. Він умів захоплювати своїм запалом інших, умів вести за собою маси, кликати їх до тяжкої боротьби й жертв", - згадує керівник уряду Директорії Ісаак Мазепа.

З 1922 року живе в еміграції в Польщі та Швейцарії. Згодом у Парижі видає тижневик "Тризуб". Створює організацію "Прометей", яка об'єднує представників всіх поневолених більшовиками народів для боротьби з радянською Росією. У травні 1925 року в Парижі Симон Петлюра був убитий таємним агентом НКВС Шварцбардом. Похований на цвинтарі Монпарнас у Парижі.

19 березня 1917 року в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація українців. Люди вийшли з гаслами "Автономію Україні", "Вільна Україна у вільній Росії", "Хай живе вільна Україна з гетьманом на чолі".

Зараз ви читаєте новину «Симон Петлюра хотів українізувати армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі