четвер, 19 березня 2020 15:09

Сидів у тюрмі та був депутатом - опублікували архівні документи Рильського
8

Звіт за вересень 1923 року по 1-й залізничній трудовій школі.
Фото: Державний архів Київської області
Список вчителів 2-ї залізничної трудової школи.
Список вчителів 2-ї залізничної трудової школи.
Анкета делегата ІХ партійної конференції Сталінського району м. Київа з правом ухвального голосу Максима Рильського.
Документи із архівної кримінальної справи Максима Рильського

До 125-річного ювілею поета та письменника Максима Рильського українські архіви опублікували документи.

"Представлені документи дають уявлення про початок трудової діяльності поета на початку 1920-х на посаді вчителя української словесності, критику його творчості як неокласика. Поворот до сприйняття радянської дійсності і співробітництва з радянською владою після арешту 1931 року дав змогу зберегти життя і можливість творити, що знайшло відображення в документах 1930 років", - йдеться в повідомленні Державного архіву Київської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тадей Рильський надавав селянам юридичні консультації

Центральний державний архів громадських об'єднань України опублікував документи з архівної кримінальної справи Рильського. Літератор провів понад пів року в тюрмі за звинуваченням в участі у націоналістичній організації.

Максим Рильський народився 19 березня 1895 року у сім'ї етнографа і публіциста Тадея Рильського в Києві. Крім нього, були ще двоє старших синів – Іван і Богдан. Мати родом із села Романівка – сучасного Попільнянського району Житомирської області, – яким володіли Рильські. Дітей навчали читати і писати українською мовою. Їхній дім відвідували композитор Микола Лисенко, етнограф Дмитро Ревуцький, актор Панас Саксаганський, фольклорист Олександр Русов.

Зараз ви читаєте новину «Сидів у тюрмі та був депутатом - опублікували архівні документи Рильського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі