неділя, 25 квітня 2021 18:47

Секретний інгредієнт радянського згущеного молока. Про що мовчали в СРСР
9

Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва, розроблена у Сполучених Штатах Америки. Адже рецепт смачної згущівки, за якою так ностальгують колишні громадяни СРСР, був запозичений у США. Як і обладнання, на якому її виготовляли.

А винайшли згущене молоко задовго до появи СРСР, причому не в Росії. Gazeta.ua розповідає історію цих ласощів.

Реклама асортименту продукції згущеного молока часів СРСР
Фото: ru.wikipedia.org
Американський бізнесмен Гейл Борден першим запустив промислове виготовлення згущівки, яка зробила його мільйонером
Реклама згущеного молока виробництва The New York Condensed Milk Company - підприємства, заснованого Гейлом БОрденом
Реклама згущеного молока виробництва The New York Condensed Milk Company - підприємства, заснованого Гейлом БОрденом
Нарком піщепрома Анастас Мікоян (ліворуч) та посол СРСР у США Михайло Меншиков

Уварене з цукром молоко готували ще в VI столітті в Персії, десерт мав назву "шарушакар", а з X століття в мусульманських країнах готують мухаллебі. З того часу в різних країнах світу винаходили і робили національним надбанням ласощі, які по суті можна вважати згущеним з цукром молоком. Так, в Індії це "рабрі", в Іспанії - "дольче гатас", в Мексиці - "кахеті". В Аргентині "дольче де лече" стало національною стравою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найсмачніших десертів із згущеним молоком

Однак, згущене з цукром молоко, яким його знаємо ми, винайшов паризький кондитер і виноторговець Ніколя Аппер. Коли в кінці XVIII століття Наполеон Бонапарт оголосив конкурс на найкращий спосіб зберігати продукти для армії, Аппер почав експерименти. І продовжував їх довгих 14 років, поки в 1809-му не представив імператору технологію консервації продуктів. Згодом цей спосіб назвали апертизацією.

Окрім м'ясних і овочевих консервів, Аппер розробив технологію виготовлення згущеного з цукром молока. Воно прекрасно зберігалося - цукор виступав у ролі консерванту, а при кип'ятінні в закоркованому вигляді знищувалися бактерії, які могли б привести до псування продуктів. Аппер навіть написав книгу "Мистецтво консервування рослинних і тваринних субстанцій на довголітній період". За революцію у сфері консервації продуктів, що відіграло важливу роль в організації харчування армії, Наполеон нагородив Аппера медаллю і премією в 12 тис. франків.
Автор: zen.yandex.ru
  Винахідник способу консервації Ніколя Аппер використовуав скляну тару
Винахідник способу консервації Ніколя Аппер використовуав скляну тару

Щоправда, спочатку згущене молоко розливали в скляні бутлі, не зручні в армійських походах. У 1810 році англійський купець Пітер Дюран запатентував технологію виготовлення консервів і додумався включити в патент бляшанки як тару. Патент продав, а в 1818-му в Америці запатентував британський винахід, включивши в нього олов'яні банки.

Автор: zen.yandex.ru
  Англієць Пітер Дюран першим запатентував консерви в металевих банках
Англієць Пітер Дюран першим запатентував консерви в металевих банках

У 1858 році заповзятливий американський промисловець Гейл Борден запатентував спосіб вакуумного згущення молока, і відкрив перший завод, який виробляв консерви - молоко згущене з цукром. Громадянська війна, що почалася в США 1861-го, забезпечила його заводи замовленнями на багато років наперед. У рік компанія Бордена випускала 300 тис. галонів згущеного молока.

Автор: uk.wikipedia.org
  Реклама згущеного молока виробництва The New York Condensed Milk Company - підприємства, заснованого Гейлом БОрденом
Реклама згущеного молока виробництва The New York Condensed Milk Company - підприємства, заснованого Гейлом БОрденом

В Європі промислове виробництво згущеного молока почали в 1866 році у Швейцарії, відомої своїми коровами і особливим альпійським молоком. Перше в Росії виробництво - невеликий заводик - відкрили під Оренбургом в 1881 році. Продукт довгий час не був популярний, і його "зоряною годиною" стала російсько-японська війна. Саме тоді на кондитерських фабриках стали виробляти згущене молоко, його фасували в великі біло-сині металеві банки.

Коли до влади прийшли більшовики, згущене молоко зняли з виробництва, як "непотрібне буржуазне упередження". Технологія була втрачена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помінялися на горілку - як в СРСР з'явилася закордонна газованка

А власне рецепт і секрет "найсмачнішої радянської згущівки" привіз з США Народний комісар харчової промисловості СРСР Анастас Мікоян. Він в 1936 році на чолі радянської делегації вивчав роботу промисловості США. З ділового турне і привіз до СРСР практично всі технології харчопрому. Включаючи виробництво "найсмачнішого у світі радянського пломбіру", томатного соку, "міських" булочок, ковбаси, котлет, напівфабрикатів, Советского шампанского", лимонаду, і навіть "російського квасу".

Автор: mirovich.media
  Нарком піщепрома Анастас Мікоян (ліворуч) та посол СРСР у США Михайло Меншиков
Нарком піщепрома Анастас Мікоян (ліворуч) та посол СРСР у США Михайло Меншиков

"За два місяці перебування в США я побував у багатьох містах, покривши в поїздах і автомашинах більш ніж 12 тис. миль ... Досить докладно я ознайомився також з підприємствами молочної промисловості штату Вісконсин. Ми відвідали ферму з механізованим доїнням корів (чого в СРСР тоді ще не було), дослідні заводи та експериментальні лабораторії. Все це допомогло нам потім у розробці проєктів і будівництві в країні заводів з виготовлення згущеного і сухого молока", - згадує Мікоян у книзі "Так і було".

СРСР тоді закупили у США обладнання для харчової промисловості та разом з ним - технології виробництва. Які пізніше описали у вигляді ГОСТів. Перший завод з виробництва знайомої нам згущівки з цукром в СРСР відкрили в 1937 році.

Автор: antikor.com.ua
  Хлопчик з етикетки згущівки Первомайського консервного заводу - одесит Олександр Бабич, онук колишнього  директора
Хлопчик з етикетки згущівки Первомайського консервного заводу - одесит Олександр Бабич, онук колишнього директора

Вважається, що дизайн синьо-білої етикетки, з якою згущівку на території пострадянськиїх країн асоціюють і досі, створила радянська художниця Іраїда Фоміна у другй половині 1930-х років.

Співробітник посольства США в Москві Мартін Мангоф створив яскраві світлини, які відображають життя СРСР.

З 1952-го по 1954 рік він з дружиною їздив радянськими місцевостями, знімаючи все, що потрапить під об'єктив.

На світлинах Мангофа відображена не тільки радянська глибинка, а й Москва. На фото проявляється картина, яка далека від радянських пропагандистських фільмів і плакатів. Старі облізлі будинки, в яких не було ремонту з 1917 року, поруч з гнилими бараками та трухлявими сараями.

Зараз ви читаєте новину «Секретний інгредієнт радянського згущеного молока. Про що мовчали в СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі