середа, 11 січня 2023 16:52

Розстріляли українця, який створив "Катюшу"

11 січня 1938 року в Москві розстріляли вченого-конструктора 39-річного Георгія Лангемака. Він був одним із основних творців реактивного міномета "Катюша" - так називалися тодішні бойові машини реактивної артилерії.

Лангемак народився у 1898 році в Старобільську Харківської губернії, нині Луганська область. Його батько був німцем, а мати швейцарка. Обидва були підданими тодішньої Російської імперії.

У 1908 року Лангемак вступив до Єлисаветградської чоловічої гімназії, а після її закінчення 1916-го - на філологічний факультет Петроградського університету. Того ж року його мобілізували до армії і направили на Приморський фронт у Морську фортецю імператора Петра Великого. Влітку 1917-го наказом по армії і флоту Георгій Лангемак був підвищений у мічмани.

Автор: segodnya.ua
  Георгія Лангемака розстріляли, коли йому було 39 років
Георгія Лангемака розстріляли, коли йому було 39 років

У 1918 році демобілізувався. Потрапив під офіцерську мобілізацію в червні 1919-го і вступив до Червоної армії. Як офіцера флоту його призначили командиром батареї 4-го дивізіону артилерії Кронштадтської фортеці, а потім комендантом форту "Тотлебен" цього ж дивізіону. Під час Кронштадтського повстання Георгія Лангемака заарештували бунтівники і засудили до розстрілу. Після заколоту його звільнили більшовицькі війська.

1923-го Георгій Лангемак вступив до Військово-технічної академії Робітничо-селянської Червоної армії. Після закінчення академії 1928-го його залишили для роботи в Газодинамічній лабораторії. Тут він займався розробкою реактивних снарядів РС-82 мм і РС-132 мм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Писав вірші в таборах, помер у карцері - сьогодні день народження Василя Стуса

21 вересня 1933-го, після організації Реактивного науково-дослідного інституту Лангемака призначили начальником Ленінградського відділення. Георгій завершив доведення до серійного виробництва реактивних снарядів РС-82 мм і РС-132 мм, які згодом стали основою реактивного міномета "Катюша".

Автор: bagnet.org
  Ось так виглядали автомобілі на які був вмонтований реактивний міномет. У народі зброя отримала назву "Катюша"
Ось так виглядали автомобілі на які був вмонтований реактивний міномет. У народі зброя отримала назву "Катюша"

У січні 1934-го він став заступником директора з наукової частини Реактивного науково-дослідного інституту, заснованого Михайлом Тухачевським.

1937-го в СРСР тривала велика "чистка" Збройних сил. За "організацію військово-фашистської змови в РСЧА" 12 червня розстріляли Тухачевського. Репресії почали проводити і в інституті.

Лангемака заарештував Народний комісаріат внутрішніх справ СРСР за сфальсифікованим звинуваченням у шпигунстві на користь Німеччини. Як виявилося пізніше, на нього доніс керівник одного з відділів установи. Казав, що Лангемак саботує розробку нового двигуна.

Найвищу міру покарання конструктору призначили 11 січня. До того застосовували тортури, під якими назвав "своїх спільників", зокрема Сергія Корольова.

1955 року його реабілітували посмертно. А 1970-го на його честь назвали кратер на Місяці.

В селі Шляхові Коричинці, тепер Волоське на Хмельниччині, 22 жовтня 1835-го Федір Рудьковський застрелив лідера селянського повстання Устима Кармалюка.

Устим Кармалюк походив з кріпаків села Головчинці – тепер Летичівський район Хмельницької області. Із дружиною Марією мав 4 синів та доньку. Був непокірним, тому коли виповнилося 25 років, поміщик віддав його в армію. Служив у Кам'янці-Подільському. Через рік втік звідти і очолив селянський загін. Нападав і грабував маєтки.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли українця, який створив "Катюшу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі