середа, 27 вересня 2023 10:15

Розстріляли родину українського митрополита

Розстріляли родину українського митрополита
Родина Шептицьких біля входу в родинний маєток в Прилбичах, Львівскьої області Фото: pilgrimage.in.ua

Графа Льва Шептицького розстріляли агенти НКВД 27 вересня 1939-го в Прилбичах, Львівської області. Разом із ним вбили дружину Ядвігу та решту членів родини зі слугами - 13 чоловік.

Лев був братом митрополита української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. Подія відбулась, коли СРСР активно захоплював землі Галичини та допомагав III Рейху розгромити Польщу, а з нею й активне українство.

До самого митрополита російська влада ставилась з неприязню та побоюванням з початку XX ст. Він активно підтримував український національних рух в Галичині. Ще в період Першої світової війни царський уряд арештував його у Львові та заслав до Курська, а згодом до Суздальського монастиря. Чоловік вийде з нього калікою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галицький митрополит написав вітального листа диктатору

Більшовики ненавиділи його за тією ж причиною, що й царські посіпаки. Чекісти скоїли наругу над родовою усипальницею Шептицьких. Пограбували родинний маєток. Усі цінні стародавні документи спалили.

Сам Шептицький писав листи до Йосипа Сталіна і Микити Хрущова. Протестував проти дій радянської влади. Також подія стала однією із причин, чому митрополит вітав німецькі війська 1941-го.

СРСР напав на Польщу без оголошення війни 17 вересня 1939-го. Виступив як союзник III Рейху та порушив низку міжнародних угод. Радянські війська зайняли західноукраїнські та західнобілоруські землі.

Спільне вторгнення у Польщу таємно узгодили Пактом Молотова-Ріббентропа від 23 серпня. Формальним приводом стала втеча польського уряду за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли родину українського митрополита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі