четвер, 27 лютого 2020 16:06

Розшифрували загадковий напис на камені, який стоїть на березі океану

Розшифрували загадковий напис на камені, який стоїть на березі океану
Загадковий камінь поставили у пам'ять про загиблого чоловіка. Фото: Ville de Plougastel-Daoulas

Спеціалісти розшифрували загадковий 230-річний напис на камені, який знашли на березі Атлантичного океану у французькій Бретані. Владі комуни Плугастель-Даулас довелося оголошувати конкурс із грошовою винагородою.

Суму в €2 тис. розділили між собою професор англійської мови та експерт із кельтської культури Ноель Рене Тудик та історик Роже Фаліго й художник Ален Робе. Їхні версії були відносно схожими між собою - "команди" дійшли висновку, що напис зробили в пам'ять про загиблу людину, передає "Вокруг Света".

Ноель виходив з того, що автор послання розмовляв на бретонській мові XVIII ст. й був напівписьменним. Основна частина його перекладу каже, що "Серж загинув, не вміючи плавати, коли вітер перевернув його човен".

Історик та художник підтвердили ідею бретонського тексту, але побачили домішки слів з валлійської мови. Їх переклад розповідає, що "він був утіленням хоробрості й любові до життя. Десь на острові на нього напали, і він загинув".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долали природні катаклізми – вчені розшифрували загадковий напис вікінгів

Сам камінь має 20 рядків. Поруч із літерами латинського алфавіту є й перевернуті, й перекреслені символи, що нагадують скандинавські Ø. У тексті згадуються дати 1786 та 1787 - напис зробили за декілька років до Великої французької революції. Поруч із текстом намалювали корабель та серце із хрестом.

Версію перекладу надіслали близько 60 спеціалістів, серед яких були й іноземні. Попри їхні спроби, решта тексту все ще залишається таємницею.

У Єльському університеті розшифрували вавилонські клинописні таблички із кулінарними рецептами. Їм приблизно 3,8 тис. років.

Вавилоняни готували різноманітні страви. Варили густий суп з ягняти й буряка, м'ясний бульйон із кмином і меленим коріандром. Стародавні страви прикрашали тонко нарізаною єгипетською цибулею-пореєм.

Зараз ви читаєте новину «Розшифрували загадковий напис на камені, який стоїть на березі океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі