пʼятниця, 14 грудня 2018 14:01

Розповіли про одесита, який став прототипом Джеймса Бонда

Розповіли про одесита, який став прототипом Джеймса Бонда
Розвідник Соломон Розенблюм став прототипом шпигуна Бонда. Фото: "24 канал"

Британський письменник Ян Флемінг використав розвідника з України Соломона Розенблюма як прототип Джеймса Бонда.

Роземблюм народився 24 березня 1873-го в Одесі. У багатонаціональному місті йому вдалося освоїти 7 мов, повідомляє "24 канал".

"У біографів є кілька версій, що відбулося далі. Найпоширеніша з них запевняє – Розенблюм влаштувався коком і поплив у Бразилію. Виявилось, що на кораблі були і британські розвідники. Ті швидко розгледіли перспективного хлопця і з рекомендацією відправили його до Лондона – до бюро Таємної служби", - йдеться в повідомленні.

Щоб заробити грошей, Розенблюм видавав себе за вправного аптекаря. Він убив місцевого священика та швидко одружився з його молодою вдовою Маргарет. Вона успадкувала 800 тис. фунтів. Агент обрав собі нове ім'я – Сідней Рейлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Aston Martin продаватиме авто Бонда

Для першого завдання одесит поїхав у Маньчжурію, щоб вивідати план російських укріплень у Порт-Артурі та передати їх японцям. Згодом він працював у Німецькій імперії. На франкфуртському авіашоу його команда змогла пошкодити німецький літак, і той упав. Рейлі першим поспішив до уламків і перемалював нову розробку двигуна.

1909-го одесита скерували до німецького міста Ессен на заводи Фрідріха Круппа, які виготовляли озброєння. Влаштувався простим зварювальником, а за кілька тижнів пробрався у кабінети інженерів і викрав креслення майбутніх розробок.

В архівах Міністерства державної безпеки НДР (Штазі - Gazeta.ua) знайшли службове посвідчення на ім'я російського президента Володимира Путіна. Путін у 1985-1990-х працював у представництві КДБ у Дрездені.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про одесита, який став прототипом Джеймса Бонда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі