вівторок, 31 березня 2020 17:46

Розповіли, чим любили посмакувати люди 100 тис. років тому

Розповіли, чим любили посмакувати люди 100 тис. років тому
Вилучені з печери фрагменти коричневого краба Фото: sciencealert.com

Вчені довели, що неандертальці займалися риболовлею та вживали морепродукти, як і предки сучасних людей. Дослідження проводили у печері Фігейра-Брава, Португалія.

У ній виявили давні звалища відходів, заповнені кістками і раковинами морських тварин. Їх вік оцінюють у 106-86 тис. років, коли панував Льодовиковий період. Морепродукти діставали на узбережжі за 2 км від поселення у печері. Для ловлі виготовляли кошики. Також у печері знайшли і більш звичні відходи, зокрема оленячі кістки, передає Science Alert.

Дослідники вважають, що молюски, ракоподібні, риби, птиці і морські ссавці, такі як дельфіни та тюлені, становили половину раціону цієї групи неандертальців. Це робить їх винахідливими мисливцями-збирачами з поведінкою, наближеною до сучасного Homo sapiens. Це викликає сумніви у поведінковому розриві двох видів, адже здатність добувати їжу з морів та річок довгий час вважалася винятково людською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рештки найдавнішої людини в Європі

Дієта з морепродуктів, насичена жирними кислотами Омега-3, могла стимулювати розвиток мозку. Вчені наголошують, що саме такі звички харчування сприяли появі когнітивної і поведінкової сучасності у древніх людей - того, що відрізняє наш вид від інших.

"Печера Фігейра-Брава забезпечує перший звіт про значне споживання морських ресурсів серед неандертальців Європи. Разом із доказами того, що неандертальці володіли повністю символічною матеріальною культурою, представлені дані посилюють сумніви у поведінковому розриві, який колись вважався відмінністю неандертальців від сучасних людей", - зазначають учені.

Неандертальців не вважають еволюційними попередниками сучасних людей. Попри це, вони певний час жили поряд із видом Homo Sapies.

У Петрашині в Сілезькому воєводстві Польщі археологи знайшли майстерню з обробки кременю віком 60 тис. років. У ній виявлено 17 тис. кам'яних артефактів. За оцінкою вчених, це перша така велика майстерня неандертальців у Центральній Європі.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чим любили посмакувати люди 100 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі