четвер, 08 квітня 2021 18:02

Розпочали роботу над фільмом про художника-стрільця

Розпочали роботу над фільмом про художника-стрільця
У Львові розпочали зйомки фільму про Осипа Куриласа. Фото: "Діло"

У Львові готуються знімати документальний фільм про художника Осипа Куриласа. Він під час Першої світової війни служив в Українських січових стрільцях.

Режисер та оператор майбутнього фільму, фотомайстер і засновник порталу "Фотографії Старого Львова" Роман Метельський розповів, що ідея знімати фільм виникла, коли він у компанії дослідників повертався з Нагуєвичів Дрогобицького району Львівської області до Львова. Коли минали Щирець, хтось згадав, що саме звідси родом Осип Курилас, повідомляє "Еспресо".

Архівна працівниця Львівської національної галереї мистецтв Наталя Філевич повідомила, що в галереї є відеохроніка кінця 1940-х, присвячена Куриласу. Метельський вирішив додати до стрічки кадри хроніки.

"Це єдина на сьогодні відеофіксація Осипа Куриласа. І хай ми не чуємо його голосу, але бачимо його поставу, його рух. До речі, у цій хроніці ми бачимо і портрет Куриласа, який, можливо, належить пензлю відомого у свій час митця Михайла Добронравова, чий архів також сьогодні зберігається у фондах Львівської галереї мистецтв", - каже Філевич

Дослідник Андрій Крижанівський придбав архів Куриласа. Планує використати його у фільмі.

"Скажімо, є запис, що привезли 50 кілограмів борошна і в дужках примітка – "дещо стухла". Це все цікаво, і архів, ясна річ, я купив. Однак постало питання, що з ним робити. Просто передати до музею – це означає, що він припадатиме порохом, доки до нього дійдуть чиїсь руки. А так не хотілося. Комусь віддати досліджувати – кожен займався своїм. Отож узявся за дослідницьку працю сам, підсумком якої і став окремий альбом. Однак не думаю, що аж так багато людей у нього вчитувалися. А постать вартує, щоб її знали. Тому фільм – найкращий спосіб розповісти про неї", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 документальних фільмів, які варто подивитися онлайн

Курилас робив портрети Олени Степанівни, Лева Лепкого, Гриця Коссака та інших видатних діячів. Описував історію Українських січових стрільців. Розробляв однострої та відзнаки стрільців.

Зйомки фільму відбудуться за кошти Фонду Нагірних, родини Куриласів з Америки та небайдужих жителів Щирця. Стрічку хочуть презентувати до дня народження художника 26 липня.

Учасники проєкту "Львівський фотомузей" виклали в мережу останній фільм Юліана Дороша "Біля джерел народної творчості". Його знімали з 1963-го по 1971 рік. Стрічка розповідає про майстрів народних промислів Гуцульщини, повідомляють "Фотографії старого Львова".

Зараз ви читаєте новину «Розпочали роботу над фільмом про художника-стрільця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі