вівторок, 01 грудня 2020 18:44

Розкопали штаб римських легіонерів

Розкопали штаб римських легіонерів
Комплекс на глибині приблизно одного метра під землею, мав 40 кімнат. Фото: Marko Djurica

У сербському полі поряд із вугільною шахтою археологи знайшли залишки штабу римського легіону. Штаб-квартира займала площу майже 3,5 тис. кв. м, належала VII Клавдієвому легіону.

Місцерозташування штабу встановили навесні цього року під час першого обстеження місцевості, пише reuters.com.

"На території Римської імперії зареєстровано понад 100 штаб-квартир або прінціпіумів, але майже всі вони поховані під сучасними містами", — сказав археолог Міомір Корач.

Комплекс розташований на схід від Белграда на глибині приблизно 1 м. Він мав 40 кімнат, скарбницю, храм, плац-майданчик і фонтан. Поки що досліджена чверть. Розкопки планують відновити наступної весни.

В одній кімнаті археологи знайшли 120 срібних монет, які "ймовірно загубилися під час надзвичайної ситуації". Наприклад, вторгнення чи стихійного лиха.

VII Клавдіїв легіон діяв між II і V ст. нашої ери. Його оточений стіною табір і прінціпіум були відокремлені від решти вімінаціума, в якого були власні укріплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологів виселяють зі столичних будинків - пам'ятки можуть знищити

Неподалік іспанського міста Сарагоса археологи розкопали тисячолітнє ісламське кладовище та виявили більш як 400 давніх гробниць.

Відомо, що війська арабів і берберів, прозвані маврами, вторглися на Піренейській півострів та захопили його 711 року. Знахідка доводить, що в Таусте існувало велике ісламське поселення майже із самого початку присутності мусульман в Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали штаб римських легіонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі