пʼятниця, 17 серпня 2018 23:13

Розкопали невідоме поселення XII століття

Розкопали невідоме поселення XII століття
На Львівщині знайшли поховання давніх християн. Фото: "Захід.нет"

У Буську Львівської області в міському парку розкопали поселення XII-XIII ст.

У городищі виявили поховання християн, повідомляє Zaxid.net.

"Кістки належать малим дітям і дорослим чоловікам, жінкам. Згідно з антропологічними висновками, середній вік людей коливається від 25 до 35 років. За будовою кістяка можна визначити, чи це був землероб, чи воїн, а, можливо, коваль", – розповів місцевий краєзнавець Володимир Ступак.

Фахівці припускають, що поряд із похованням може бути храм. На це вказують витягнуті з-під землі плитка та цвяхи, характерні для тодішніх релігійних споруд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рідкісний головний убір кочівників

"Уламки плитки, які ми тут знайшли, є різними за розмірами й кольорами. Маємо зелені, жовті, коричневі шматки. Думаємо, що їх не просто замощували на підлозі, а викладали з них візерунки. А цвяхи, довжиною у 10 см із квадратним перетином стержня, якраз використовували, щоби з'єднувати дерев'яні елементи в тодішніх церквах. Найімовірніше, храм був круглий - ротонда", – розповів науковий співробітник Інституту археології ЛНУ ім. Івана Франка Петро Довгань.

Артефакти віком майже 15 тис. років знайшли українські та німецькі археологи біля Рівного. Виявили більше 25 тис. крем'яних знарядь праці, кістки і мушлі, які використовували як прикраси.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали невідоме поселення XII століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі