середа, 11 липня 2018 15:13

Розкопали могилу охоронця переправи через Дніпро

Розкопали могилу охоронця переправи через Дніпро
На Запоріжжі розкопують давній могильник. Фото: Facebook

Поховання XV ст. виявила група археологів, студентів і волонтерів на Мамай-горі у Великій Знам'янці Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області.

"Припускаємо, що можливо, це міг бути представник племені, яке забезпечувало послуги охорони, оскільки поховання знаходилось поруч із найбільшою переправою нижнього Подніпров'я - Микитинською переправою", - повідомили археологи на сторінці розкопок у Facebook.

Мамай-гора - один із найбільших в Європі могильників. Розвідані пам'ятки охоплюють періоди епох неоліту, бронзи, раннього залізного віку та середньовіччя. Гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берега. Цей процес зупинити неможливо, кажуть вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізькі археологи вже 25 років розкопують найбільший у Європі могильник

"2018 року ми поставили собі амбітну ціль - прискорити дослідження пам'ятки, вперше за багато років залучивши до досліджень спеціальну техніку. І ми раді повідомити, що до кінця цього тижня розпочнуться роботи з допомогою бульдозера! Будемо вдячні за будь-яку інформаційну та фінансову підтримку!" - кажуть археологи.

У районі села Велика Знам'янка Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької обл. за останні 30 років води Каховського водосховища забрали 400 метрів берега. Разом із ними змиваються археологічні пам'ятки. З 1988 року команда археологів, студентів і волонтерів щоліта проводить археологічні дослідження на Мамай-горі.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали могилу охоронця переправи через Дніпро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі