середа, 14 листопада 2012 14:51

Розкопали давньоєврейський храм, осквернений филистимлянами

Автор: Фото: infox.ru
 

Археологи розкопали залишки оскверненого святилища в давньому місті Тель-Бет-Шемеш, яке піддалося руйнуванням під час війни филистимлян та ізраїльтян в 11 столітті до нашої ери. Відкриття проливає нове світло на події, описані в Бібліі.

Результати розкопок, які проводяться археологами з Тель-Авівського університету, будуть представлені на щорічній конференції Американської школи орієнтальних досліджень в Чикаго.

Війни між филистимлянами і староєврейським народом (в одній з них брав участь богатир Самсон) досить докладно описані в Біблії. Однак археологи змогли доповнити наші уявлення про цей конфлікт, показавши, що филистимляни не тільки боролися з ізраїльтянами, але і оскверняли храми своїх супротивників, перетворюючи їх у загони для худоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи спростували міфічність царя Давида

Про це свідчать руїни святилища в місті Тель-Бет-Шемеш, яке в 11-12 століттях до нашої ери опинилося в центрі військових дій і періодично переходило з рук в руки. На користь того, що археологи виявили саме культову споруду давніх євреїв, говорять знайдені в ньому плоскі камені, які служили жертвенниками, і уламки кубків і чаш, які не використовувалися в повсякденному житті.

Відразу за шаром, що містить культові предмети, починається шар, багатий на фітоліти - рослинні залишки, присутні в гної тварин. Археологи пояснили це тим, що філістимляни, захопивши Тель-Бет-Шемеш, щоб осквернити святилище своїх ворогів, почали тримати в ньому худобу. Проте потім, судячи з усього, филистимляни були вигнані.

"Ми вважаємо, що нащадки тих, хто збудував це святилище, повернулися, щоб відновити його", - пояснив доктор Ледерман, керівник розкопок. Про це свідчать залишки округлих глиняних печей, знайдених у верхніх шарах. У таких печах мешканці Тель-Бет-Шемешу готували ритуальні трапези. Це доводить, що ізраїльтяни продовжували шанувати те місце, де розташовувалося святилище.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали давньоєврейський храм, осквернений филистимлянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі